Mijn speelgoed

Bart Deuss

Mijn speelgoed Bas is verzot op computerspelletjes. De komst van een nieuw broertje beschouwt hij als een dreigende inbreuk op zijn speelgoedimperium, zijn ‘wereld’. Mijn Speelgoed van Virga Lipman ontzenuwt uiteindelijk die angst.

De voorstelling is gebaseerd op een heldere uitspraak: echt belangrijk is niet de illusie van de computerspelletjes, maar de band met een echt mens, in dit geval een kleine baby die van hem afhankelijk is. Die baby weet spelletjesfanaat Bas ten slotte uit zijn digitale schulp te krijgen.

De uitvoering van dit nobele plan stuit op een aantal onhandige keuzen. Om te beginnen verdwijnt Bas vaak letterlijk achter zijn laptop, is zijn dialoog met de spelletjeswereld weinig toegankelijk voor de kijker. De keuze voor de tegenspeler van Bas is een compromis: percussionist Jasper Goedman is geen acteur en levert derhalve Jawi Bakker (Bas) weinig tegenspel. Zijn bijdragen als muzikant – die ritmen swingen hartstikke – worden niet echt benut als impuls voor spel en spanningsopbouw.

Zoals wel vaker bij Lipman het geval is, valt er aanmerkelijk meer lol te beleven aan bijfiguren dan aan de hoofdpersoon Bas. Bijvoorbeeld met de zingende kool (erg leuk gespeeld door Bakker) die Bas moet uitleggen dat baby’s toch echt ergens anders vandaan komen. Bas zelf leidt aan een te nadrukkelijke serieusheid en gaat, evenmin als de makers, het avontuur aan met het thema van de voorstelling. Hij raakt verstrikt in ingenomen stellingen. De computerspelletjes zijn in Mijn speelgoed op voorhand de boosdoeners. Vader moet wachten tot Bas klaar is met zijn spelletje. Een joch waar je weinig sympathie voor kan opvatten.

De tekst van Maarten Vonk mist contrasten of verrassende ontwikkelingen. De bij premières horende technische ongemakken, staan los van deze bezwaren. Virga Lipman breekt graag een lans voor fantasie – en ageert terecht tegen allerlei voorgekookt vermaak voor kinderen maar geeft de fantasie zelf in Mijn speelgoed helaas weinig speeltijd.

Virga Lipman. Tekst Maarten Vonk. Regie Virga Lipman. Vanaf 4 jaar. T/m 17 december. Zie ook www.stipproducties.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden