Mijn leven is mooier dan literatuur

Een kleine maar enthousiasmerende filosofie van het schrijverschap

Simone van Saarloos

De titel Mijn leven is mooier dan literatuur is ietwat misleidend: dichter en schrijver Jannah Loontjens vraagt geen aandacht voor haar persoon of haar zo mooie leven. In deze 'kleine filosofie van het schrijverschap' hoort de marketing-hunker naar 'autobiografie' erbij. Soms gaat die interesse te ver. Zo werd Loontjens in een Parool-recensie een lekker ding genoemd.

Het boek dus: de titel komt van een meneer die haar toevertrouwde dat hij lezen zonde van zijn tijd vindt. Maar Loontjens ziet in hem ook een verteller: hij vertelt immers iedere week verhalen in het café. Het zijn die grensgebieden waarnaar Loontjens, die filosofie studeerde en promoveerde in de literatuurwetenschap, op zoek gaat: wanneer is een verhaal literatuur? Ze benoemt haar eigen twijfels en ontwikkeling als schrijfster en spiegelt haar bevindingen en ervaringen aan haar literaire helden (vooral Kafka, Proust en Woolf). Maar juist ook haar andere voorbeelden - het jeugdboek Kikker en Pad, de invloed van Oprah Winfreys Bookclub en de bizar onrealistische en daardoor geloofwaardige constructie van de film The Hours - geven een goed beeld van wat literatuur vermag.

Loontjens enthousiasmeert tot meer vragen. Haar filosofie is een 'kleine', een onvoltooide. Ze hoopt dat 'de eeuwig onaffe staat' van het boek haar wordt vergeven. Daarmee uit ze de wens de onmacht van het schrijverschap te accepteren, maar vraagt ze tegelijk om waardering voor het imperfecte, het onaffe, het open einde. In haar nawoord geeft ze te kennen dat dit boek bevat wat ze niet in haar proefschrift kwijt kon, maar wat achteraf gezien toch 'de onderliggende voedingsbodem' van haar literatuurwetenschappelijk onderzoek vormde.

Zo bewijst ze haar filosofie: elk einde kan zomaar weer een begin zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden