taalgebruiklexicon

Mijn haar is naar de klote, naar God, naar de tyfus, naar ze mallemoer, de barbiesjes, de Filistijnen, de ratsmodee, de gallemiezen

null Beeld null

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort. 

Ik wil dood. Mijn haar is verpest. Harenkiri wil ik plegen. Mezelf ophangen aan mijn föhn. Lekker in bad met mijn elektrieke krulset. Het is mijn eigen schuld. Je kent dat wel. Eén lullig zonnestraaltje en alles moet anders. Lentesnoeien of zeg maar gerust lengtesnoeien, want meer dan de helft van mijn mooie manen is gesneuveld. En geverfd is het ook. Waarom weet ik zelf ook niet. De kolder in mijn kop, dus moest er ‘wat anders’ op. Nou, gelukt hoor. Doffe verschoten sliertjes miezeren bleek-bescheten langs mijn schedel. En daaronder... een groot tranendal. Ik huil harder om mijn verloren haar dan om al het wereldleed bij elkaar.

Het is naar de klote, naar God, naar de tyfus, naar ze mallemoer, de barbiesjes, de Filistijnen, de ratsmodee, de gallemiezen. Ah, die laatste twee zijn zo mooi dat ik bijna niet kan kiezen. Ja, laat ik me daar even mee bezig houden, misschien leidt het me af van die dorre plofpruik op mijn pan. Gallemiezen gaat waarschijnlijk terug op het Hebreeuwse gallamis, dat puin en gruis betekent. Letterlijk betekent naar de gallemiezen gaan dus tot gruis vergaan. En Ratsmodee is terug te voeren op het eveneens Hebreeuwse Asjmedaj, dat was de naam van de koning der demonen uit het apocriefe Bijbelboek Tobias en betekent dus zoveel als naar de bliksem naar de duivel gaan.

En zo ziet mijn kapsel er dus precies uit; alsof het op bezoek is geweest in de harenhel en daar tot gruis is verpulverd in Satans salon. Goddank ga ik dit weekend terug naar de kapper misschien kan die het een en ander nog reanimeren. Iq-blond ga ik het laten toveren. En mocht dat nou allemaal mislukken dan scheer ik gewoon mijn kop kaal. Dat is een goed idee. Het is tenslotte lente; tijd voor wat anders.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden