Tv-recensieMijn dochter de vlogger

‘Mijn dochter de vlogger’ roept weerzin op. Maar is dat terecht?

null Beeld

Wat de gevolgen van een vlogjeugd zijn, weten we pas als de kinderen oud genoeg zijn om terug te blikken.

Op een dag, als de kinderen oud genoeg zijn, draaien ze de lens om. ‘Ik zit heel erg te wachten op het moment dat deze kinderen 23 zijn en hun kant van het verhaal vertellen’, zei Hanna Bervoets onlangs in Zomergasten. Ze had net een filmpje laten zien van een moeder die haar dochter verrast met een tripje naar Disneyland. De discussie was: is dit goed voor een kind?

Ik moest eraan denken toen ik in De Wereld Draait Door het item zag over Mijn dochter de vlogger (VPRO), een documentaire van Joep van Osch en Doortje Smithuijsen, donderdagavond op NPO 3 (en nu al online). Tafelheer Özcan Akyol vond het niets, deze YouTube-sterretjes en hun pusherige ouders. Dat is toch niet gezond, al die druk?

De sfeer moest enigszins gemoedelijk blijven, want een van die kindsterretjes zat met haar vader aan tafel. De 8-jarige Jaylinn (5.190 abonnees) pakt op haar kanaal speelgoed uit, maakt shopvlogs, speelt met slijm en maakt sketches. Althans, haar vader Andy bedenkt het meeste, betaalt alles en monteert de filmpjes, naast een fulltime-baan.

In de documentaire voeren vader en dochter aan de keukentafel een gesprek over de views op haar kanaal – die lopen wat terug de laatste tijd. ‘Je zal echt iets moeten bedenken om meer kijkers te trekken. Want nou heb je er echt niet veel.’ Misschien, opperde Jaylinn, moet ik wat meer mezelf zijn. Onzin, vond vader, je bent al jezelf.

Een moeder die het kanaal van haar 3-jarige dochter Jaydie runt, zegt: ‘Tegen de tijd dat zij 6 is, zit heel haar klas op YouTube. Je geeft haar ook een beetje een voorsprongetje.’ Af en toe wordt Jaydie kribbig van al het opnemen. Als ze poseert, zegt haar moeder: ‘Denk aan je kin. Gezicht omhoog.’

Mijn dochter de vlogger. Beeld VPRO
Mijn dochter de vlogger.Beeld VPRO

Een kleuter op haar onderkin wijzen – ja, dat roept bij haast iedereen weerzin op. Maar Smithuijsen wees er in een stuk in de Volkskrant op dat kinderen ook zonder sociale media of een eigen YouTube-kanaal zich al jong bewust zijn van hoe cute ze zijn op de camera. Elke selfie draagt daaraan bij.

Van Nieuwkerk maakte een interessante vergelijking met de documentaire Turn!, die vorige week op tv was en eenzelfde discussie deed oplaaien. Jonge turners en hun bloedfanatieke ouders werden daarin gevolgd. Toen aan het eind van de film Roman (9) stopte met turnen, zal menig kijker even gejuicht hebben.

Ouders willen de weg naar succes, zei Smithuijsen in DWDD, zo goed mogelijk plaveien voor hun kinderen. Dat geldt voor turnen én youtuben. De vraag is wel: hoe definieer je succes en wat heb je er voor over?

Jaylinn zat er ondertussen beduusd bij. Het zou me niets verbazen als we over twintig jaar, in de terugblikfilm over haar YouTube-jeugd, horen dat haar eerste keer op live-tv traumatischer was dan al die filmpjes die ze thuis met papa maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden