Mijlpaal of schande: zaak Dotcom te volgen via YouTube

Internetondernemer (naar eigen zeggen) en -crimineel (volgens de Amerikaanse justitie) Kim Dotcom heeft het weer voor elkaar: het hoger beroep over zijn uitzetting door Nieuw-Zeeland naar de VS wordt rechtstreeks uitgezonden op internet. Een unicum en een mijlpaal voor een transparantere rechtsgang, aldus Dotcom. Schandalig en schadelijk, aldus de Amerikanen.

null Beeld epa
Beeld epa

Hoe zat het ook al weer? De 150 kilogram wegende Kim Dotcom werd in 2012 op zijn landgoed in Nieuw-Zeeland door de FBI van zijn bed gelicht voor het runnen van de website Megaupload, waar op dat moment dagelijks 50 miljoen internetters samenschoolden om er illegaal films en tv-series uit te wisselen. Dotcom (sinds 2005 zijn echte naam, voorheen heette hij Schmitz) was schatrijk geworden met eerdere internetondernemingen en wat malafide zaken, zoals handel met voorkennis.

Nog meer geld wist hij te vergaren met Megaupload. Samen met zijn compagnons, onder wie de Zwollenaar Bram van der Kolk, harkte hij in enkele jaren tijd naar schatting 175 miljoen dollar bijeen. Tot de Amerikanen de site in 2012 op zwart gooiden en Dotcom lieten oppakken in Nieuw-Zeeland, waar hij zich veilig waande. Niet langer maakte zijn Rolls-Royce met het kenteken GOD, of zijn Mercedes met het kenteken MAFIA de villabuurt onveilig.

Jury beïnvloed

De Verenigde Staten vroegen na zijn arrestatie om uitlevering van de leider van een criminele organisatie die, volgens opnieuw de Amerikaanse justitie, de grootste auteursrechtenschending aller tijden op haar naam heeft staan. Nieuw-Zeeland ging eind vorig jaar akkoord, waarop Dotcom beroep aantekende. Die zaak wordt nu op verzoek van de ondernemer/hacker (en tegenwoordig ook politicus) bijna-rechtstreeks uitgezonden op internet.

Hiermee tart Dotcom zijn Amerikaanse tegenstrevers opnieuw. Die willen niet dat de beroepszaak rechtstreeks de wereld wordt ingestuurd, omdat gevreesd wordt dat daarmee de jury bij een rechtsgang in de VS wordt beïnvloed.

Dotcom zelf spreekt op Twitter van een moedige stap van de Nieuw-Zeelandse rechter Murray Gilbert. Hij denkt dat met de uitzending ongerechtigheden in zijn zaak aan het licht komen. Hij weet met zijn laatste stunt ook de aandacht vast te houden van zijn tienduizenden volgelingen, die in het verleden niet zijn teruggeschrokken voor onlinevergeldingen aan het adres van iedereen die hun held dwars zat.

Kim Dotcom met zijn vriendin bij de rechtbank. Beeld afp
Kim Dotcom met zijn vriendin bij de rechtbank.Beeld afp

De 'uitzendingen' beginnen vermoedelijk vandaag al op YouTube. De rechter heeft een vertraging van twintig minuten verordonneerd, om eventueel gevoelige uitspraken te kunnen wegpiepen. Ook moeten de opnamen naderhand worden verwijderd; een eis die als tamelijk naïef is bestempeld, omdat kijkers de zogenoemde stream kunnen afvangen en elders online parkeren. De kans is dus groot dat beelden van de zittingen lange tijd beschikbaar blijven.

Als het tot uitlevering komt, loopt de 42-jarige Dotcom het risico op 20 jaar celstraf in de Verenigde Staten. Volgens Amerikaanse justitie heeft Megaupload de amusementsindustrie een half miljard dollar aan omzet ontfutseld. Dotcom zelf spreekt van een wraakactie uit naam van de machtige Hollywoodstudio's. Hij stelt dat hij onmogelijk toezicht kon houden op wat zijn miljoenen gebruikers destijds uitspookten op Megaupload. De beroepszaak tegen zijn uitlevering zal vermoedelijk zes tot acht weken duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden