Mieke Telkamp 1934 - 2016

Tekstschrijver Karel Hille rekende eens uit dat jaarlijks 30 duizend keer de kist de oven inging bij de klanken van Mieke Telkamps klassieker Waarheen, waarvoor. 'Daar hebben we nooit een cent voor gekregen. Buma-Stemra vond dat je uit piëteit dat geld niet kon gaan innen', stelt hij vast.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mieke Telkamp zelf had de royalty's van de plaat uit 1971 waarvan er meer dan 1 miljoen in Nederland van zijn verkocht. Ze zal altijd worden herinnerd aan dat nummer, hoewel ze zoveel meer betekenis heeft gehad voor het Nederlandse lied en het Nederlandse amusement.

Telkamp overleed in de nacht van woensdag op donderdag in haar woning in Zeist. Ze is 82 jaar geworden. Een doodsoorzaak is niet gegeven. 'Ze was gewoon op', aldus de familie.

Waarheen, waarvoor?

Ze werd 14 juni 1934 als Maria Telgenkamp geboren in Oldenzaal. In 1953 brak ze door met het nummer Here in my heart dat een jaar eerder door Al Martino in de Verenigde Staten was uitgebracht. Daarna zou ze succes hebben met Nederlandstalige nummers als Nooit op Zondag en Eb en Vloed.

'Als een van de eerste Nederlandse zangeressen durfde ze na de oorlog weer in het Duits te gaan zingen. En ze had daar enorm veel succes. Van Tulpen Aus Amsterdam en Prego, Prego Gondoliere verkocht ze allebei bijna een miljoen platen', zegt Bart Peeters die als manager van haar grote vriendin Anneke Grönloh haar belangen behartigt.

Omdat de naam Telgenkamp ongeschikt werd bevonden voor de Duitse markt werd er Telkamp van gemaakt. Ze deed in 1962 mee aan het Songfestival van Knokke en stond vanaf 1964 in de Snip en Snap Revue. Maar in 1967 stopte ze vanwege buikklachten met haar zangcarrière. Dat weerhield haar niet in 1970 een bandje met de muziek van het Amerikaanse nummer Amazing Grace naar EMI te sturen.

Die vroeg tekstschrijver Karel Hille - die niet wist dat het voor Telkamp was - daar een tekst op te schrijven. 'Ik zag het op dat moment niet zo zitten. Op een vakantie op de Canarische Eilanden liep ik over stand en dacht ineens: Waarheen, waarvoor? Op een hotelkamer heb ik het toen in één uur geschreven. Zeker niet als een begrafenisnummer.' Ook Telkamp begreep de associatie met een laatste afscheid niet zo erg. Peeters: 'Het was ook zeker niet haar favoriete nummer. Ze hield meer van gospel en nummers uit het Amerikaanse songbook', aldus Peeters.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Relatie-adviesrubriek

Ze maakte in de jaren tachtig ook deel uit van een forum in Avro's Wie-kent-kwis met eerst Peter Knegtjens en later Fred Oster. Ook had ze een relatie-adviesrubriek in een roddelblad. Haar roem was zo groot dat de Dik-voor-Mekaar-Show van André van Duin en Ferry de Groot een typetje op haar baseerde door de klemtoon te verleggen: Mie Ketelkamp. Rond 1990 stopte ze met alle publieke activiteiten. Mieke Telkamp zou twee keer trouwen - eerst met Avro's Hoofd Amusement Gerard Zuur en later met de drie jaar geleden overleden Jan Vermeulen. Zelf had ze geen kinderen. Volgens Bart Peeters keek ze altijd met voldoening terug op haar carrière, maar hoefde ze niet meer in de spotlights te staan.

Waarheen, waarvoor figureert al lang niet meer in de lijst van meest gedraaide muziek op uitvaartplechtigheden. Afgezien van de buitenlandse inbreng (Ave Maria, Time to Say Goodbye en Eric Claptons Tears in Heaven) hebben andere Nederlandstalige nummers als De Steen (Paul de Leeuw), Het Water (Marco Borsato), De Weg (Guus Meeuwis), Papa (Stef Bos) en Mag ik dan bij jou (Claudia de Breij) allang het nummer van Mieke Telkamp overvleugeld. Voor haar eigen uitvaart heeft Telkamp ook al een ander nummer gekozen: de hymne van de dood uit Once upon a time in the West.

Begrafenismuziek

Marco Borsato, Eric Clapton, Andrea Bocelli of toch Ave Maria. Naar deze muziek luisteren Nederlanders graag tijdens het laatste afscheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden