PodcastrecensieThe Michelle Obama Podcast

Michelle Obama’s podcast is actueler dan haar boek en intiemer dan de Ziggo Dome ★★★★☆

De Obama’s tonen zich in The Michelle Obama Podcast in de eerste plaats man en vrouw en pas in de tweede plaats oud-politici met supersterrenstatus. Een beetje voorspelbaar is dat wel.

Stan Putman
Michelle en Barack Obama. Beeld Instagram
Michelle en Barack Obama.Beeld Instagram

Sinds de Obama’s in 2017 het Witte Huis verlieten, heeft Michelle Obama zich ontpopt tot ambassadeur van de Amerikaanse droom. Haar verhaal, dat ze opschreef in autobiografie Becoming, uiteenzette tijdens een internationale stadiontour (‘een intieme avond met Michelle Obama’) en dat werd verteld in een Netflix-documentaire (Becoming) laat zich als volgt samenvatten: ik heb het als zwart meisje uit Chicago geschopt tot advocaat, presidentsvrouw en moeder, dankzij hard werk en de mensen om mij heen. En dat kun jij ook.

De jongste toevoeging aan het Obama-merk is The Michelle Obama Podcast. ‘Ik wil beginnen op het simpelste niveau dat er is: de relaties die ons maken tot wie we zijn’, zegt ze in de introductie. Ze spreekt in de serie met onder meer haar moeder, broer, en in de eerste aflevering, ‘mocht je zijn stem niet herkennen’, haar echtgenoot Barack Obama.

In het gesprek hebben de Obama’s het over het belang van de gemeenschap. De conversatie begint steeds dicht bij huis. Zo vertelt Michelle hoe haar moeder ervoor heeft kunnen kiezen om een huismoeder te zijn, ‘wetende dat er zoveel alleenstaande moeders zijn die niet mee konden op schoolreisjes. Moeders zoals de mijne zorgden voor alle kinderen op de school.’ Barack pikt het verhaal vervolgens op en zoomt uit: ‘Dat zou vandaag niet meer kunnen, vanwege de kosten voor zorg of hoger onderwijs.’

De Obama’s tonen zich in de podcast in de eerste plaats man en vrouw en pas in de tweede plaats oud-politici met supersterrenstatus. Er worden grapjes gemaakt over thuisquarantaine, er zijn kleine plagerijtjes (‘Je bent de eeuwige yes we can-man’) en het gaat steeds over hun rol als ouders. Barack: ‘Als we nadenken over de erfenis die we na willen laten aan Malia en Sasha, dan is het een land dat iedereen respecteert, waarin mensen voor elkaar zorgen en gezien worden. Als wij er niet meer zijn, en onze meiden leven in zo’n gemeenschap, dan komt het wel goed.’ Wat begint als een droom van een vader, eindigt toch als een verklaring van een oud-president.

Het is een dynamiek die keer op keer in de podcast terugkeert: een persoonlijk verhaal wordt politiek gemaakt. Het is wat Michelle Obama al sinds haar vertrek uit het Witte Huis doet, met haar autobiografie, tour en documentaire. Dat maakt het wat voorspelbaar. Tegelijkertijd is de podcast een goede aanvulling op dit alles: het is actueler dan haar boek, intiemer dan de Ziggo Dome en diepgaander dan de documentaire. Bovendien is ze erg prettig om naar te luisteren.

Opvallend is dat The Michelle Obama Podcast alleen op Spotify te beluisteren is. Het is een grote, en waarschijnlijk duurbetaalde, overwinning voor de muziekdienst die zich tot een soort Netflix voor podcasts ontpopt. Waar Spotify op muziekgebied nooit de ambitie heeft gekoesterd om de strijd aan te gaan met platenmaatschappijen, ziet het wel kans om in het jonge podcastlandschap een speler van formaat te worden. Het bedrijf heeft al honderden miljoenen uitgegeven aan de aankoop van podcastproductiehuis Gimlet (bekend van Reply All), de producent van podcastsoftware Anchor en ’s werelds populairste podcast, The Joe Rogan Experience.

The New York Times in podcastland

Niet alleen Spotify is bezig met een transformatie. Ook The New York Times is hard op weg een podcastbedrijf te worden. De krant pionierde al met de dagelijkse podcast The Daily en korter lopende series als Caliphate, maar heeft vorige maand ook het productiebedrijf Serial gekocht, bekend van de gelijknamige podcast.

Het verschijnen van het eerste seizoen van Serial kan gezien worden als een kantelpunt in de podcastgeschiedenis. In die serie nemen de makers de luisteraar mee tijdens hun onderzoek naar de zaak rond Adnan Syed, een tiener die mogelijk onterecht in de gevangenis zit. Het programma verbrak luisterrecords, de zaak werd heropend en het was het startschot voor een wereldwijde hausse aan gelijksoortige misdaadpodcasts. In populaire Nederlandse podcasts als De brand in het landhuis of De moord op Patrick is de invloed van Serial terug te horen.

Op de dag dat The Michelle Obama Podcast verscheen, kwamen de eerste twee delen van het door Serial geproduceerde Nice White Parents online. In Nice White Parents wordt geen moordzaak uitgeplozen, maar het Amerikaanse schoolsysteem. Verslaggever Chana Joffe-Walt vraagt zich af waarom scholen nog zo verdeeld zijn langs raciale scheidslijnen. Het antwoord? Goedwillende witte ouders die op papier wel een diverse school willen voor hun kinderen, maar als het puntje bij paaltje komt toch voor een witte school kiezen. Aan de hand van één school vertelt ze een tragisch en belangrijk verhaal over ras en klasse.

Meer podcasts

The Daily, de podcast van The New York Times, wordt elke dag door miljoenen mensen beluisterd. Wat voegt een luistershow toe aan de krant? Nou, gevoel bijvoorbeeld. De Volkskrant sprak executive producer Theo Balcomb (31) in New York.

Ook de Volkskrant maakt podcasts. Van politiek tot cultuur, van interviews tot onderzoeksjournalistiek, van liefde tot filosofie. U vindt ze hier.

Meer ontdekken? Op deze pagina vindt u al onze podcastrecensies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden