Michelin-gids voor onze natuur

Ooit waren moerassen, slikken en kwelders zompige, godvergeten uithoeken. Ze werden onland genoemd. Maar heden ten dage worden ze aangeduid als wetland, waterrijke gebieden....

Marieke Aarden

Wat nu een juweel is, werd ooit als een gedrocht beschouwd. Misschien roept het landschap waardoor de Betuwelijn loopt, bij komende generaties warme gevoelens op, zoals wij nu prijzend praten over de Beemster, een droogmakerij, voortgekomen uit 17de eeuwse dynamiek. Zou de Betuwelijn over 350 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, net als de Beemster?

Het is dit soort gedachten die in Mooi Land, een boek met de honderd mooiste landschappen van Nederland, te lezen is. Het is die ongedwongen toon ook die het zon aangenaam boek maakt.

Lelijke landschappen worden langzaam mooi. Dat kan gebeuren, zeker in een land als Nederland dat keer op keer is bewerkt en waar woeste natuur niet meer bestaat, misschien op de Waddenzee na. Maar die staat niet vermeld als pronkstuk in Mooi Land, omdat het zon groot gebied is met zoveel verschillen. Wel vermeld zijn Lauwersmeer en Schiermonnikoog.

Afgekeken van de Guide Michelin heeft de Stichting Natuur en Milieu zes inspecteurs op pad gestuurd om de vijftig mooiste landschappen te selecteren. Daarnaast staan er in Mooi Land nog vijftig niet bekroonde, maar wel aanbevolen landschappen.

De vijftig mooiste krijgen elk twee paginas. Een fotopagina waarop ook een kaartje staat en op de linkerbladzijde een beschrijving, soms met een tip om bijvoorbeeld in november langs de Friese Meren te fietsen, waar in Sandfirden, Oudega en Gaastmeer duizenden ganzen zitten.

Alleen het Geul- en Gulpdal en de Drentsche Aa krijgen vijf sterren, het hoogst haalbare. Zij voldoen aan de vijf criteria, rijke natuur, schoon milieu, stilte, recreatievoorzieningen en cultuurhistorische waarden.

Het boek interacteert ook met het grote publiek, dat wordt aangespoord te reageren. Want die gaan in een volgende editie in 2006 een rol spelen, de oordelen van de doorsnee natuurliefhebber. Wie het boek koopt, kan op een antwoordkaart aangeven welk pronkstuk is gemist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden