Michelangelo's laatste fresco's worden hersteld

Tien jaar na de voltooiing van de restauratie van de fresco's in de Sixtijnse kapel, worden nu de twee laatste fresco's van Michelangelo Buonarotti (1475-1564) gerestaureerd....

Het martelaarschap van Sint Petrus (1542) en De bekering van Sint Paulus (1546-50) zijn minder bekende werken van de kunstenaar omdat de kapel voor publiek gesloten is. Michelangelo maakte van de verblinde apostel Paulus een zelfportret. Hij was toen 75 jaar oud.

Michelangelo schiep de heiligenvoorstellingen voor de privé-kapel van paus Paulus III. Volgens het Vaticaan is de kapel niet toegankelijk vanwege de kwetsbaarheid van de muurschilderingen. Het is niet bekend of de fresco's na restauratie wel voor het publiek te zien zullen zijn.

De restauratie gaat vier jaar duren en kost drie miljoen euro. Na de twee werken van Michelangelo krijgt de rest van de kapel, die in 1537 werd ontworpen door Antonio da Sangallo de jongere, een opknapbeurt.

Vorige restauraties van Michelangelo's kunst hebben veel discussie teweeggebracht. Zo was de schoonmaak van de marmeren David volgens sommige kenners niet meer dan een sponsbadje, omdat het met water werd schoongemaakt. De schilderingen in de Sixtijnse kapel werden daarentegen te hard aangepakt: na afloop waren de kleuren volgens velen veel te licht.

De heiligenvoorstellingen in de Cappella Paolina zijn donkerder dan die in de Sixtijnse kapel. Veel meer dan in eerdere schilderijen zette Michelangelo de heiligen in een dramatisch licht, met onrustig bewegende omstanders, zoals later Caravaggio en Rembrandt ook hun voorstellingen schilderden.

De combinatie van de onderwerpen - bekering en marteldood - is ongewoon en kan te maken hebben met de sterke gelovigheid van de kunstenaar aan het einde van zijn leven. Het zelfportret en de strakke blik van de stervende Petrus op de kapelbezoeker maken de toon nog persoonlijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden