Michel van der Aa is de eerste operacomponist die écht begrijpt wat er mogelijk is met deze kunstvorm

Zaterdag stond Michel van der Aa in het Concertgebouw met de herziene versie van Sunken Garden. Hij verweeft naadloos nieuw gecomponeerde muziek met techno en 3D-film met theater.

Persis Bekkering
Michel van der Aa. Beeld Bob Bronshoff / HH
Michel van der Aa.Beeld Bob Bronshoff / HH

De 'occult-mystery film-opera' Sunken Garden zou zaterdag 'semi-scenisch' worden opgevoerd, oftewel half concertant, half geregisseerd, maar uiteindelijk stond tijdens de Zaterdagmatinee toch het hele decor op het podium van het Concertgebouw. Een 3D-opera kun je niet 'semi' doen.

Sunken Garden

Opera - (****)

Amsterdam Sinfonietta o.l.v. André de Ridder. Michel van der Aa (muziek en regie, foto), David Mitchell (libretto). 21/10, Concertgebouw, Amsterdam.

Sunken Garden, een technisch hoogstandje waarin Michel van der Aa nieuw gecomponeerde muziek naadloos verweeft met techno en waarin (3D)-film en theater een organische band aangaan, beleefde zijn première in Londen in 2013. Een jaar later maakte Van der Aa een herziene versie, die nu zijn Nederlandse première beleefde, met dezelfde uitvoerders en cast.

Vooral op dramaturgisch vlak is er ingegrepen: filmbeelden zijn ingekort, de plot vereenvoudigd, de toneelregie aangescherpt, met een goed te volgen, vlotte voorstelling als resultaat.

Gesamtkunstwerk

Omdat Van der Aa zowel concept, muziek, regie als film op zijn bordje neemt, is Sunken Garden een waar Gesamtkunstwerk. Met alle voors en tegens van dien. Bekijk je de elementen los van elkaar (wat je natuurlijk nooit moet doen), dan maakt niet alles indruk. In muzikale inhoud zit de vernieuwing niet; hoewel de mix van genres geweldig werkt, zijn de zanglijnen melodisch een tikje voorspelbaar. De zangers zijn onberispelijk. Ook de personenregie had spannender en gelaagder gekund.

Toch intrigeert Sunken Garden mateloos. Van der Aa stelt via een sprookje vragen over de invloed van techniek op ons leven, en is de eerste operacomponist die écht begrijpt wat er mogelijk is met de kunstvorm. Zo veel technisch vuurwerk, en toch klopt er een hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden