#MeToo schudt na Hollywood nu ook de modewereld op: topfotografen beschuldigd van seksuele intimidatie

Na onthullingen over seksuele intimidatie in Hollywood is de schijnwerper nu gericht op de modewereld. De succesvolle fotografen Bruce Weber en Mario Testino zouden hun positie hebben misbruikt om jonge mannelijke modellen uit de kleren te krijgen en aan te randen, meldt The New York Times. De modellen die de avances niet accepteerden konden vaak naar vervolgopdrachten fluiten.

Loes Reijmer
Bruce Weber en Mario Testino Beeld ap
Bruce Weber en Mario TestinoBeeld ap

'Hij was een seksueel roofdier' en 'seksuele intimidatie was een constante realiteit', zeggen modellen en voormalige assistenten over Mario Testino. Dertien mannen spraken met The New York Times over de fotograaf, een aantal van hen on the record. De beschuldigingen variëren van testfotoshoots waarin naaktheid om onduidelijke redenen een vereiste was, tot aanranding en confrontaties met een masturberende Testino. De fotograaf is geroemd om zijn covers voor Vogue en foto's van de Britse Koninklijke familie.

Bruce Weber is vooral bekend van zijn sexy campagnes voor Calvin Klein in de jaren negentig en foto's van gespierde torso's voor Abercrombie & Fitch. De vijftien mannen die hem beschuldigen schetsen veelal dezelfde handelswijze. Hij zou modellen aanzetten om zich uit te kleden en hen vervolgens door een aantal 'ademhalings- en energieoefeningen' leiden. Die oefeningen eindigen soms met de hand van de fotograaf op hun geslachtsdeel.

Net als in de acteerwereld zijn de grenzen in de modewereld niet altijd even duidelijk. Modellen moeten iets verkopen. Indirect een product, maar in eerste instantie vooral hun voorkomen. Een verleidelijke blik is onderdeel van het takenpakket, naakt vaak ook. Het is bovendien een wereld van grote goden die carrières kunnen maken en breken en jonge, aantrekkelijke mensen die net komen kijken. Meer dan in andere industrieën hebben die veel met elkaar te maken. Niet alleen op de set waar vanzelfsprekend meer toezicht is, maar ook in hotelkamers en privéstudio's van de fotografen, zo blijkt uit het relaas van de krant. Die omstandigheden maakten dat de beschuldigde mannen decennialang hun gang konden gaan.

De beschreven dynamiek doet denken aan onze eigen poldervariant van #MeToo: de misdragingen van de machtige castingdirecteur Job Gosschalk. Ook hij zou jonge acteurs thuis hebben ontvangen om ze uit de kleren te praten en soms seksuele handelingen te laten verrichten. Wie niet braaf meedeed kon toekomstige rollen wel vergeten, vertelden acteurs tegen de Volkskrant.

'Schandelijk' en 'onwaar'

Beide fotografen ontkennen de beweringen. De advocaten van Testino proberen de beschuldigers in diskrediet te brengen. Die zouden mentaal niet in orde of wraakzuchtige ex-assistenten zijn. Weber noemt de beweringen 'schandelijk' en 'onwaar'. 'Ik heb standaard ademhalingsoefeningen gebruikt en gedurende mijn carrière duizenden naaktmodellen gefotografeerd, maar nog nooit iemand ongepast aangeraakt.' Een aantal modellen is een rechtszaak begonnen tegen Weber.

Lang was onduidelijk wie verantwoordelijkheid droeg voor de bescherming van de vaak jonge modellen. Media en modemerken wezen naar de modellenbureaus, maar die wezen weer terug omdat ze weinig te zeggen hebben over met welke fotografen de opdrachtgevers willen werken.

Na de onthullingen over Hollywoodbaas Harvey Weinstein en de daarop volgende #MeToo-beweging lijkt een kentering gaande. Al jaren was bekend dat fotograaf Terry Richardson bij vrouwelijke modellen over de schreef ging. De Amerikaanse Vogue stopte de samenwerking al in 2010, maar veel andere bladen en merken deden hem pas afgelopen najaar in de ban.

Condé Nast, uitgever van Vogue en Vanity Fair, heeft inmiddels een gedragscode opgesteld die deze maand ingaat. Daarin staat bijvoorbeeld dat er niet meer wordt gewerkt met modellen die jonger zijn dan 18 jaar en dat er vooraf afspraken moeten worden gemaakt over naakt en 'seksueel suggestieve poses'.

Na de berichtgeving over Testino en Weber besloot Condé Nast de samenwerking met beide fotografen in ieder geval tijdelijk te stoppen. Anna Wintour, de invloedrijke hoofdredacteur van Vogue, benadrukte dat het weliswaar om twee goede vrienden van haar gaat, maar dat ze de aantijgingen serieus neemt. 'We moeten in de spiegel kijken en ons afvragen of we genoeg doen om de mensen die voor ons werken te beschermen', schrijft ze in een statement op de site van het modeblad. 'Dat betekent dat we ook moeten erkennen dat dit soort gedrag zich kan afspelen in onze nabije omgeving.'

Via de sterren en modellen die hij portretteerde, werd hij zelf sterfotograaf. De mooisten der aarde maakt Mario Testino nog mooier door zijn beroemde belichting. Een zelfverzekerde man? Nou nee: 'Ik kan soms zo bang zijn dat ik geen werk meer krijg.' De Volkskrant sprak begin vorig jaar met Mario Testino. Lees het interview hier terug.

Mario Testino Beeld Robin De Puy
Mario TestinoBeeld Robin De Puy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden