Metastuk De Warme Winkel niet op het Theaterfestival - Pina Bausch-stichting geeft geen toestemming

De Pina Bausch-stichting wil niet nóg een keer het metastuk van De Warme Winkel. Daarom krijgt het bejubelde stuk geen reprise op het Theaterfestival.

De Warme Winkel speelt de Warme Winkel. Foto Kurt van der Elst

Theatergroep De Warme Winkel krijgt van The Pina Bausch Foundation Wuppertal geen toestemming om hun veelgeprezen voorstelling De Warme Winkel speelt de Warme Winkel te hernemen op het Nederlands Theaterfestival.

Dat is ironisch, omdat in De Warme Winkel speelt de Warme Winkel juist de kwestie van nalatenschap en auteursrecht ter discussie staat. In de voorstelling speelt het gezelschap integraal de legendarische productie Café Müller (1978) van Pina Bausch na; het vormt een ontroerende ode aan de theaterhistorie en biedt geestig metacommentaar op de onmogelijkheid van originaliteit in de kunst.

Wuppertal

Opgenomen in de voorstelling is de moeizame communicatie van het gezelschap met de stichting rondom het auteursrecht op Bausch' werk, dat op haar eigen Tanztheater Wuppertal na door niemand mag worden uitgevoerd. 'Bij de première hing het erom of het mocht', zegt acteur en theatermaker Vincent Rietveld van De Warme Winkel. Uiteindelijk kreeg het gezelschap toestemming om de voorstelling 21 keer te spelen. 'Daar zijn ze heel fideel in geweest.'

Maar nóg drie keer op het Theaterfestival, dat jaarlijks de beste producties van het seizoen toont, daarin was Wuppertal zeer vastbesloten: nee.

'Erg jammer', aldus Rietveld. 'Hierdoor lijkt het alsof ze het centrale punt van de voorstelling toch niet helemaal onderschrijven.' En dat terwijl het hele gezelschap met een bus uit Wuppertal naar hun productie is komen kijken en zeker een deel ervan daarover zeer enthousiast was. 'Bij de jongeren in het gezelschap kon onze aanpak wel op instemming rekenen.'

Vincent Rietveld (links) en Ward Weemhoff tijdens de uitreiking van de Toneelprijzen in 2014. Foto Ivo van der Bent

Requiem van De Warme Winkel speelt De Warme Winkel

Het stuk kreeg sowieso veel lof: De Warme Winkel werd genomineerd voor de mimeprijs, kreeg een speciale vermelding van de VSCD-dansjury en ontving de Prijs van de Kritiek.

Nu speelt het gezelschap op het Theaterfestival een speciaal, eenmalig afscheidsprogramma van de voorstelling: Requiem van De Warme Winkel speelt De Warme Winkel. Wat daar te gebeuren staat, houdt Rietveld nog even geheim. In elk geval krijgt de toeschouwer daar niet Bausch' Café Müller te zien. Maar de avond zal net zo legendarisch worden als hun voorstelling, belooft hij.

Het Theaterfestival, dat zich plots twee avonden geconfronteerd zag met een lege zaal, heeft dit probleem opgelost door in plaats van De Warme Winkel een ander stuk te programmeren: Night of the Problems, van Circus Treurdier.

Nederlands Theaterfestival 2017, 7 t/m 17/9, Amsterdam.

Meer over