Metalfestival Wâldrock moet na 22 jaar buigen voor het buitenland

De editie 2010 van Wâldrock, het laatste metalfestival van Nederland, gaat niet door. De fans geven de voorkeur aan evenementen over de grens....

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

amsterdam De echte monsters of metal stonden in de polders rond het Friese dorp Burgum: Iron Maiden, Motörhead, Slayer, Rammstein. Maar dit jaar hoeft de weide niet te worden ontruimd, en blijft het stil langs de Zomerweg naar Hurdegaryp. Wâldrock, het laatst overgebleven grote Nederlandse metalfestival, gaat niet door.

Tegenvallende bezoekersaantallen van de afgelopen edities hebben de organisator doen besluiten tot de overgave. Jens Koudstaal: ‘We hadden de laatste drie jaar grote namen, maar er kwamen steeds net te weinig mensen op af. We bleven steken onder de tienduizend.’ Vooral ‘het zuiden’ liet het volgens Koudstaal afweten. De metalfan daar gaat makkelijker naar de driedaagse Graspop Metal Meeting in België, net over de grens, met ook monsters op het affiche.

En dan lonkt nog het reusachtige driedaagse Wacken Open Air in het Duitse dorp Wacken. ‘We hadden met onze partner Mojo het idee dat we nog wel Wâldrock 2010 konden organiseren, maar dan met nog grotere namen dan voorheen. We waren bezig met Ozzy Osbourne en Korn en dat leek ook te gaan lukken, maar deze bands waren alleen beschikbaar rond 20 augustus.’

Helaas: dat valt samen met het weekeinde van popfestival Lowlands. Dat is ook van Mojo, en deze optie werd – ‘in goed overleg’ – afgekeurd.

Wâldrock, dat begon als klein popfestival (namen van het eerste uur: The Nits, Claw Boys Claw en Fatal Flowers) en 22 jaar geleden werd geboren in jongerencentrum Kiehool te Burgum, groeide in de jaren negentig uit tot puur metalfestival.

In 1991 was een hardere programmatische koers ingezet, met bands als Sepultura en Mucky Pup, en die had onmiddellijk een verdubbeling van het aantal toeschouwers tot gevolg.

Wâldrock voer later wel bij het verdwijnen van de Eindhovense concurrent Dynamo Open Air, maar moet nu dus buigen voor het buitenland.

Koudstaal: ‘Heel jammer, voor een groot metalland als Nederland.’

Waarom het hier dan toch niet lijkt te lukken? ‘Het aanbod in Nederland is te versnipperd. De grote namen stonden al in de grote zalen, in de Heineken Music Hall; iedereen heeft ze al kunnen zien.’ En met dat in het achterhoofd kiest de metalfan toch liever voor het meerdaagse evenement in een buurland.

Al is Wâldrock 2010 dan ter ziele, in 2011 gloort weer hoop. Koudstaal: ‘Misschien kunnen we kleinschalig verder, van drie naar twee podia, minder grote namen, een kleiner publiek. We gaan veel nadenken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden