Review

Metadenken redt Indiaan van De Hotshop

De vijf acteurs van De Hotshop zoeken de indiaan in zichzelf maar struikelen al snel over de vertrekpunten van hun voorstelling. Wat mag je wel en niet toe-eigenen van de geschiedenis van de native Americans?

Annette Embrechts
null Beeld Sofie Knijff
Beeld Sofie Knijff

Je begeeft je al snel op hellend vlak als je 'de indiaan' in jezelf wilt zoeken. Want over wie of wat heb je het dan? De oorspronkelijke bewoners van Amerika? Of het gecultiveerde imago van onze gevederde vrienden in strips, films en reclame?

De vijf acteurs struikelen alras over de vertrekpunten van hun eigen voorstelling. Ze komen al snel vast te zitten in pseudo-rituelen en het zompige denkmoeras over wat je je wel en niet mag toe-eigenen van de precaire geschiedenis van de native Americans.

Indiaan, Theater, De Hotshop (***).
10/6, Griene Pôllen, Terschelling.
Te zien van 14 t/m 17/7 op Festival Over het IJ, Amsterdam, 21 en 22/7 in Leeuwarden en 9 t/m 11/8 op Festival Boulevard, Den Bosch.

Gelukkig redden de makers deze indiaan ook door ons halverwege schaamteloos deelgenoot te maken van de hobbels tijdens het repetitieproces. Zelfs de burn-out komt ter sprake, van een van de twee jonge regisseurs, die onder de naam De Hotshop gecoacht zijn door Mara van Vlijmen van De Warme Winkel. 'Wat een klotestage', roept Len Pillen halverwege. En je voelt dat hij het deels nog meent ook.

Actrice Joke Emmers zorgt voor het echte omslagpunt in Indiaan: zij fulmineert tegen alles wat ze het uur daarvoor hebben laten zien. Hoe ze zich hebben verloren in een uitputtende opsomming van niet-uitgemoorde indianenvolken. Hoe ze zich hebben zitten uitdossen met plumeaus en dromenvangers om op stamhoofden te lijken. Hoe je niet van stammen maar van volkeren moet spreken. En dat je je nooit Wounded Knee mag noemen als je niet weet naar welk bloedbad dit verwijst. Vervolgens storten ze zich in een ghost-dans in trainingspakken. Zwetend en stampend op een echt hellend vlak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden