AlbumrecensieFree

Met zijn zorgvuldige lijnenspel brengt slagwerker Joost Lijbaart de luisteraar steeds meer in vervoering ★★★★☆

Proxy_Gijsbert Proxy_Kamer
null Beeld

Slagwerker Joost Lijbaart (53) was al jaren van plan een soloalbum te maken. Toen het coronavirus eerder dit jaar ook zijn agenda leeg veegde, was er geen excuus meer. Het album Free nam hij deze zomer in vier sessies op. Alle instrumenten speelde hij tijdens deze ‘reis naar mijn binnenste’ zelf. Niet alleen talloze drum- en percussiestukken die hij uit de hele wereld bij elkaar had verzameld, een belangrijke rol is ook weggelegd voor het harmonium, dat in de dertien nummers regelmatig opduikt om een melodielijn aan te brengen.

Alleen drums, is dat niet saai? Niet zoals Lijbaart hier te werk gaat. Ieder stuk kent een eigen spanningsboog waarin ritmiek vaak ondergeschikt is aan melodie en harmonie. Het tikken op de cymbalen in bijvoorbeeld Corona Spiritual krijgt extra suspense door de langzaam aanzwellende dreiging van het harmonium .

Laag voor laag heeft Lijbaart de instrumenten (balafoon, vibrafoon, klokkenspel, handpercussie en een enkele keer fluit) gestapeld, maar altijd zo dat er genoeg ruimte overblijft. Te vol klinkt het nergens, het is een zorgvuldig lijnenspel waarmee Lijbaart de luisteraar steeds meer in vervoering brengt. Prachtplaat.

Joost Lijbaart

Free

Jazz

★★★★☆

Challenge Records

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden