TV-recensieArno Haijtema

Met zijn culinaire eerste hulp slaat tv-kok Herman Den Blijker meerdere vliegen in één klap

null Beeld

Den Blijker voorziet mensen in vitale beroepen op gepaste afstand van een gezonde maaltijd. Een hart onder de riem in de categorie niet lullen maar poetsen.

Het heeft iets ongemakkelijks: terwijl tv-kok Herman den Blijker in zijn foodtruck sla snijdt, zoomt de camera in op de merknaam van zijn mes: Blokker. Zijn programma Herman helpt een handje: mede mogelijk gemaakt door Blokker. In de reclame tussen de items door: Herman den Blijker beveelt de groenten van Hak aan.

Je vraagt je bij de kruisbestuiving tussen culinaire liefdadigheid en commercie die Den Blijkers programma op SBS 6 faciliteert meteen af wíé de bonkige Rotterdammer in de eerste plaats helpt. Maar in het universum van de commerciële omroep is die kanttekening even ouderwets als het begrip sluikreclame, en daarbij sluit weldoen voor de een steun aan de ander niet uit. Dus houden we het erop dat Den Blijker in zijn foodtruck twee of drie vliegen in één klap slaat.

Met zijn mobiele keuken gaat Den Blijker op bezoek bij mensen die werkzaam zijn in vitale beroepen om ze, op gepaste afstand, in de lockdown van een gezonde maaltijd te voorzien. Een hart onder de riem in de categorie niet lullen maar poetsen. Dinsdag zagen we een aandoenlijk sniffende restauranthouder die zijn splinternieuwe zaak had moeten sluiten, en vrijwel al zijn personeel ontslaan. Dat wist Den Blijker niet ongedaan te maken, maar toen de getroffen werknemers tezamen van zijn maaltje genoten, kon er zowaar een lachje af.

null Beeld
Beeld

Door ging Herman, naar het Leger des Heils in Amsterdam, waar dagelijks tweeduizend maaltijden voor daklozen worden bereid. ‘Smaakt beter dan in menig eetcafé’, vond Den Blijker – waarna hij toch zelf in de foodtruck aan het koken sloeg.

Fascinerend was het bezoek aan het gezin met drie kinderen in Rosmalen. De ouders, doe-het-zelvers, waren voor de crisis aan een grote, nu gestagneerde verbouwing begonnen. De vader maakt lange dagen in de zorg en de vrouw, Irene, probeert naast de opvoeding van de kinderen te werken vanuit hun casco. In de badkamer staan een koelkast en een eenpitsbutagasstel – meer dan een eitje wordt er niet gekookt. In de groenstrook voor hun huis verwende Den Blijker het gezin met verse asperges, opperdoezers en ham.

Recht voor z’n raap is Den Blijker. Interviews beginnen vaak met een opmerking over het uiterlijk van zijn gesprekspartner. Hij neemt Irene op van top tot teen: ‘Je ziet er niet uit of je in een bouwval zit.’ En geen wonder dat ze ‘zo’n middeltje’ heeft, met al die drukte. Het 7-jarige zoontje, dat wat kleiner is dan zijn 5-jarige broertje, krijgt te horen: ‘Jij groeit niet meer?’

Lomp is de kok wel (‘Hoe vang je het op tussen je oren?’), maar desondanks vertellen hulpverleners bevlogen over hun werk – waarbij het scheelt dat ze tijdens de maaltijd even ontspannen. Voor ic-personeel in Enschede kookte Den Blijker tachtig keer roti kip en rundvlees. Hij had er, heel schattig, een gebruiksaanwijzing bij gedaan: eet met je handen.

Een dwarsdoorsnede van Nederland in coronacrisis. Mede dankzij de messen van Blokker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden