Met z'n allen naar het Mediapark

Dierenliefhebbers, homo’s, moslims en ‘mensen die meer uit zichzelf willen halen’ zijn druk doende met het vinden van een eigen plek op het Hilversumse Mediapark....

Vier aspirant-omroepen – Piep, OZtv, Zenit en de Vrije Omroep – bereiden hun toetreding voor tot het publieke bestel. Ze hopen aansluiting te vinden bij de tien al bestaande omroepverenigingen en hebben tot 1 april 2009 de tijd om 50 duizend leden te vinden.

Alle vier de kandidaten richten zich op een gespecificeerde doelgroep. Piep wil ‘de stem van de dieren in Nederland laten klinken’. Zenit wil programma’s maken ‘vanuit de belevingswereld van Nederlandse moslims’ en zanger/entertainer Gordon wil op OZtv, een logisch vervolg van OZradio, ‘roze programma’s’ gaan uitzenden.

Het moeilijkst te omschrijven zijn de intenties van de Vrije Omroep. Woordvoerder Raguel Kluin: ‘De gedachte is dat we een omroep willen neerzetten waarmee we het potentieel uit de mensen kunnen halen.’

De bestaande omroepen bieden dat volgens hem niet: ‘Voor de vrije geest bestaat geen landelijk platform. Wij willen informeren, stimuleren en activeren, op een ongekleurde en onpartijdige manier.’

Ook de andere initiatiefnemers hebben het gevoel dat ze bij de bestaande tien omroepen onvoldoende aan hun trekken komen. Karen Soeters van Piep: ‘Er zijn op tv heel veel mensen te zien, en veel te weinig dieren.’

Piep zal, net zoals de andere aspirant-omroepen, de komende maanden ‘gericht campagne’ gaan voeren. De respons op de mogelijke komst van een dierenomroep is overweldigend, zegt initiatiefneemster Soeters, tevens directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

Tal van directeuren en voorzitters van natuur- en milieuorganisaties hebben hun steun aan Piep uitgesproken, van Varkens in Nood tot de Dierenbescherming, het Comité anti-stierenvechten, Wakker Dier en de Stichting Aap.

Soeters: ‘Dat betekent dat er draagvlak is voor een omroep als deze.’ Ook bekende en minder bekende Nederlanders (onder anderen Mensje van Keulen, Dolf Jansen, Yvonne Kroonenberg, Georgina Verbaan) hebben zich bij Piep aangesloten.

Over het aantal leden van Zenit en OZtv is niets bekend. Piep schat het aantal leden op een paar duizend, de Vrije Omroep zegt al tienduizend leden te hebben. De afgelopen tien jaar hebben slechts drie nieuwe omroepen een plaats gekregen in het publieke bestel: BNN, Llink en Max.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.