Met wat meer vaart in de vla kan De Expeditie nog alle kanten op

THEATER Soesjes, slagroom, vanillevla. Als dat met tafel en al wordt binnengereden en er een drilpuddinkje op de grond belandt, hoop je dat de jonge podiumkunstenaars van De Expeditie – een talentontwikkelingsgroep van het Haagse Alba Theaterhuis – er geen gore smeerboel van maken....

Annette Embrechts

Alles in Piece of Cake blijft echter binnen het verteerbare, binnen het poëtische zelfs. ‘Ik smul van woorden die klanken worden, aanbakken tot kunst, die (*) schuimend van ritme, op geflambeerde lettergrepen kauwen.’

Dat tikt de Schrijver – type romantische ziel – op zijn typemachine. Zijn gedichtjes verschijnen op de achterwand, en zo associëren we met hem mee over de relatie tussen eten en onvervulde verlangens.

Marcel Roijaards, artistiek begeleider, legde lichtvoetige scènes langs een summier verhaallijntje: een clown adoreert een zoetgevooisde zangeres, maar zij wil een echte held in plaats van zo’n ‘droplulletje’. Dus loopt hij meters op de sintelbaan (een grappig zwartwitfilmpje) en spoedt zich op sokken door vanillevla om als eerste de finish te halen (een grappige tafelinstallatie).

De gefröbelde enscenering is even vindingrijk als amusant. vier meter tompoezen, een meetreurende lantaarnpaal, een drummende ijskar, een eigenwijs koekjesblik-op-wielen.

Maar, meer dan om beeld en inhoud gaat het bij dit studioproject om de ontwikkeling van ieders talent. De zes spelers hebben allen een kunstvakopleiding achter de rug (klassieke zang, fotografie, cello, slagwerk, theaterwetenschap) en willen verder als allround performer. In Piece of Cake proberen ze het geleerde ambacht om te zetten in theater. Al is de presentatie van sommigen nog pril (juist de onnadrukkelijke gebaartjes blijken het moeilijkst), overtuigen doen ze zeker. De boel nog wat doorsmeren, en Piece of Cake zou zo door kunnen naar De Parade.

Annette Embrechts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden