Met schuldpapier is het lastig brood kopen

Amsterdam Craigslist.org, de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse website Marktplaats.nl, wordt door surfers doorgaans bezocht voor tweedehands auto’s, appartementen of meubelen....

Wouter Keuning

De Amerikaanse staat betaalt zijn klanten en leveranciers sinds vorige week deels met zogenaamde IOU’s (spreek uit: I Owe You). Gouverneur Arnold Schwarzenegger is genoodzaakt gebruik te maken van schuldbekentenissen omdat zijn schatkist zo goed als leeg is.

Voor Schwarzenegger mogen de IOU’s een (tijdelijke) uitkomst bieden, niet al zijn crediteuren zitten direct op de schuldbekentenissen te wachten; de bakker en de slager waar zij hun boodschappen doen, willen immers gewoon betaald worden met dollars, niet met schuldpapieren.

Niet verwonderlijk dus dat er nu al een levendige handel is ontstaan in de schuldpapieren die Schwarzenegger heeft uitgegeven. Vorige week gaf hij IOU’s uit ter waarde van 53 miljoen dollar en volgens de zakenkrant de Financial Times kan dat bedrag in de maand juli oplopen tot 3 miljard dollar in totaal.

Evenmin verwonderlijk dus dat de eerste particulieren en bedrijven al zijn opgestaan die een slaatje proberen te slaan uit de interesse voor de Californische schuldbekentenissen.

De Financial Times haalt een bezoeker van Craigslist aan die schrijft: ‘Als u een IOU ontvangt van de staat Californië en u heeft direct cash nodig, neemt u dan contact met mij op. Ik kan u wellicht helpen.’

Ook directeur Barry Silbert van Second-Market, een bedrijf op Wall Street dat onder meer handelt in giftige leningen, zegt in de krant dat zijn bedrijf veel interesse heeft in de handel in de IOU’s. ‘We hebben er een heel team van medewerkers op gezet’, aldus Silbert.

Aantrekkelijk voor de kopers van de IOU’s is dat Californië de leningen op 2 oktober aanstaande al moet terugbetalen. Minder aantrekkelijk: het is erg onduidelijk hoe waardevast de schuldpapieren zijn. Dat overheidsvertegenwoordigers het een uiterst betrouwbaar product noemen, verandert daar weinig aan. ‘Uiterst betrouwbaar’ heeft de afgelopen tijd een iets andere betekenis gekregen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden