serieI Think You Should Leave with...

Met sardonisch genoegen zet komiek Tim Robinson in I Think You Should Leave de wereld op z’n kop ★★★★☆

Dankzij de grote afwisseling aan locaties en acteurs bewijst I Think You Should Leave maar weer eens wat een verrukkelijk tv-genre de sketchserie is.

Joris Henquet
I Think You Should Leave with Tom Robinson Beeld Netflix
I Think You Should Leave with Tom RobinsonBeeld Netflix

Grotesk, dat is toch wel het het beste woord om de sketches uit I Think You Should Leave with Tim Robinson mee te typeren. In deze Netflix-serie zien we ogenschijnlijk onschuldige en gezellige situaties gigantisch ontsporen. Maar dan ook echt gigantisch, met absurde wendingen die zelfs de geoefende kijker van sketches niet snel ziet aankomen. Het begint doorgaans braaf: een verjaardagsfeestje waar een huisvader cadeautjes uitpakt, een strak geleide vergadering op kantoor, een etentje van studenten met een bewonderde professor. Maar al snel gaat het los.

Aan het begin van seizoen 2 geeft een ijverige gids een rondleiding door een oud landhuis waar geesten rondspoken. Hij draait zijn introductiepraatje af, inclusief de obligate grapjes: ‘Het is na tienen, dus dit is de tour voor volwassenen. Dat betekent dat je een drankje kunt nemen en mag zeggen wat je wilt.’ Die laatste opmerking wordt verkeerd opgevat door een sukkelige deelnemer in ruitjesoverhemd (Tim Robinson), die de rondleiding verpest door alleen nog maar vragen met scheldwoorden erin te stellen. ‘Paardenlul, dat kan ik nu toch gewoon zeggen?’

De verstorende factor in de scènes wordt vaak gespeeld door Tim Robinson, een 40-jarige komiek die in de VS enige bekendheid verwierf als acteur in Saturday Night Live. Het wordt snel duidelijk waarom Robinson zijn eigen serie wilde: hier kan hij veel extremer materiaal gebruiken dan in SNL, dat zich richt op een breder publiek.

De gekte van Robinson ligt al verscholen in zijn uiterlijk, dat een kruising is van collega-komieken Andy Samberg en Adam Sandler. Zijn gezicht heeft iets – no offence – dommigs, iets verknipts. Robinson zet zichzelf neer als een groot kind dat zijn primitieve emoties en neigingen maar nauwelijks onder controle kan houden.

De sketches gaan op een basaal niveau vaak over gemankeerde mannelijkheid. We zien mannen die een faux pas begaan, maar vervolgens zo trots of koppig zijn dat ze in de tegenaanval gaan of hun fouten proberen recht te praten – wat uiteraard niet lukt. Een man zegt stellig dat de deur van het café naar binnen opengaat, en trekt vervolgens nog liever die deur kapot dan dat hij toegeeft dat de deur juist naar buiten opengaat.

Ook onschuldige grapjes over een man en hoe die daar totaal niet mee kan omgaan, keren regelmatig terug. Het leidt tot een fantastisch tafereel in een restaurant met ruimtethema, waar een grote alienpop de bezoekers moet vermaken. De man en vrouw die er op date zijn belanden in een verhitte discussie met deze alien over zijn humor.

Het is grof, het is lomp, er is slapstick, toilethumor en er wordt veel geschreeuwd. Deze humor is duidelijk afkomstig van een clubje mannen, maar het valt op dat zij de valkuilen op het vlak van vrouwonvriendelijkheid, flauwe homograpjes of raciaal dubieuze teksten weten te omzeilen. De casting is op een subtiele manier juist heel divers: alle bevolkingsgroepen uit de Amerikaanse samenleving worden bij de grap betrokken.

Dankzij de grote afwisseling aan locaties en acteurs bewijst I Think You Should Leave maar weer eens wat een verrukkelijk tv-genre de sketchserie is. Net zoals in Nederlandse equivalenten als Toren C en Nieuw zeer is het overduidelijk dat de makers een sardonisch plezier beleven aan het op zijn kop zetten van het dagelijks leven. Wie vanaf nu op een uitvaart de kistdragers een kist ziet sjouwen, zal gegarandeerd aan een sketch van Tim Robinson moeten denken.

I Think You Should Leave with Tim Robinson

★★★★☆

Komedie

Seizoen 2, 6 afleveringen

Geschreven door Tim Robinson en Zach Kanin. Met o.a. Tim Robinson, Patti Harrison, John Solomon, Bob Odenkirk, Sam Richardson.

Te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden