Taalgebruik!wadiwatwat

Met ‘pa die kop pa die kalo’ krijg je de mensen wel stil

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was.

Redactie
null Beeld

Hans Moolenaar: ‘Opa van moederskant was een zeer gelovig mens. Als aannemer had hij met mensen te maken die bij het timmer- en metselwerk de godslasteringen niet schuwden. Daar kon hij zich zo nu en dan behoorlijk over opwinden en ook dan ligt een vloek voor in de mond. Maar toch was zijn reactie dan: ‘pa die kop pa die kalo’, wat vrij vertaald natuurlijk betekent: ‘Ophouden g**verdomme, anders volgen er maatregelen.’ Tegen ons, zijn kleinkinderen, kon hij het ook heel nadrukkelijk zeggen, als we over zijn grenzen heengingen. Ooit bezigde later mijn broer de term eens, toen hij leiding gaf in de naschoolse opvang. Ontdaan vroegen vervolgens de kinderen thuis wat voor een zware straf er mogelijk dreigde; hun ouders die verhaal kwamen halen, kregen keurig bovenstaande uitleg.’

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Stuur uw woord, voorzien van een toelichting van maximaal 1050 woorden en het door uw hand geschreven woord naar taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden