Met Liefde is er iets niet goed gegaan

Geen enkele observatie heeft in 'Liefde' enige zeggingskracht. Het is een opsomming van gemeenplaatsen. De actrices zien zich in een ongemakkelijk keurslijf gedwongen.

null Beeld
Beeld

Twee vrouwen, dicht bij elkaar, zwijgend. Ze zitten op een glanzende vloer, het licht kleurt rood. Koesteren ze zich in de ondergaande zon op het marmeren plaveisel van een Grieks paleis, in afwachting van hun man, de legerleider zoals we die kennen uit de klassieke literatuur? Of zijn het twee vrouwen van nu, gevaarlijk dicht bij het vuur van een wereld in brand? Beide misschien.

Els Dottermans en An Miller van NTGent spelen moeder en dochter in Liefde, een nieuw stuk van de Vlaamse dichter-schrijver en theatermaker Peter Verhelst. De dames kennen we als twee sterke actrices. En Verhelst paart zijn poëzie vaak aan een zinderend duister toneelbeeld en een dito regie, hetgeen bijzondere voorstellingen opleverde (zoals Hotel Malaria of Julius Caesar). Maar met Liefde is er iets niet goed gegaan.

En dat zit 'm toch in eerste aanleg in de tekst. Als de vrouwen gaan spreken, gaat het over oorlog, over wat het doet met de strijders, wat het doet met de thuisblijvers, over vluchtelingenstromen, verschuivingen in soorten van geweld en verdriet. Maar opvallend: geen enkele observatie heeft hier enige zeggingskracht - het is een opsomming van gemeenplaatsen.

Daarbij zien de actrices zich in een ongemakkelijk keurslijf gedwongen. Als moeder en dochter (of minder streng: twee generaties misschien) gaan ze een dialoog aan. Maar die heeft een volkomen artificieel karakter: er moet kennelijk een evenwichtig verhaal verteld worden, de een levert de ene kant met tranen, de andere de andere kant met woede. Indruk maakt het helaas niet.

Liefde

Theater
Door: NTGent
Tekst en regie: Peter Verhelst. 11/5, Toneelschuur Haarlem. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden