Met Jack, zonder Beau

RTL gaat het komende tv-seizoen op de oude voet verder met Carlo Boszhard, Irene Moors en Gooische Vrouwen. Maar Beau is weg....

Op de voorste rij mag hij niet meer zitten. Die is tijdens de najaarspresentatie van RTL Nederland bedoeld voor de eigen sterren. En hij is deze zomer tot spijt van RTL overgestapt naar concurrent SBS. Beau van Erven Dorens lijkt zijn plaats te kennen en gaat in een hoek van de schuin oplopende zaal van ’t Spant in Bussum zitten.

Toch vertrouwt niet iedereen hem maandagmiddag. Van Erven Dorens is als verslaggever aanwezig voor zijn nieuwe programma CQC. Daarin belooft hij sterren te confronteren met ‘hun dubbele moraal’, zonder hen of zichzelf te sparen. Gespannen kijken medewerkers van RTL naar boven. Gaat Van Erven Dorens de presentatie van de programma’s van het komende seizoen saboteren of niet?

De presentatrice van de middag, Froukje de Both, merkt dat haar voormalige collega, zonder ook maar iets te doen, de aandacht trekt. Tijdens haar rondje langs de aanwezige RTL-presentatoren begroet ze Van Erven Dorens plotseling ook. Expres. Hij zwaait braaf naar haar, ten teken van zijn goede bedoelingen tijdens het officiële gedeelte van de presentatie. Opgelucht belonen de aanwezigen hem met een applaus.

Het gaat goed met RTL, vertelt directeur Bert Habets in alle rust even later. Het aanscherpen van de profielen van de vier zenders (RTL 4, 5, 7 en 8) heeft in juni het hoogste marktaandeel in tien jaar opgeleverd. Bovendien scoorde RTL in juli ‘zoals in het hoogseizoen’. Dat was vooral te danken aan RTL Boulevard, dat dit jaar geen zomerstop kende.

Ook is Habets opgetogen over de ontwikkeling van RTL Gemist. De belangstelling voor de mogelijkheid om online programma’s terug te kijken is volgens de RTL-baas verdubbeld. ‘Afgelopen jaar hebben we zo’n 87 miljoen streams aangeboden. Daarmee zitten we Uitzending Gemist van de publieke omroep ondertussen aardig op de hielen.’

En dan de plannen voor het komende seizoen. Na een gelikte dansact, in het kader van de terugkeer van So You Think You Can Dance op RTL 5, begint een ronkende promotiefilm met alle potentiële hits van de komende maanden.

RTL 4 blijft inzetten op groot amusement. Carlo Boszhard en Irene Moors mogen het publiek vermaken in het weekeinde. Op zaterdag met Let’s Dance (bekende Nederlanders doen een beroemde dansact na) en op zondag met Life 4 You (een meer ‘op de actualiteit inhakende’ versie van Life And Cooking). Op vrijdagavond staat het laatste seizoen van Gooische Vrouwen geprogrammeerd.

Voor RTL 5 wordt veel verwacht van het nieuwe programma Ibiza 24/7. Vijf presentatoren, onder wie Eddy Zoëy en Bridget Maasland, hopen de ‘magie te ontrafelen’ van het feesteiland. RTL 7 zet fors in om de Nederlandse man aan zich te binden. Tien Britten laten zich vrijwillig opsluiten in het ‘Alcatraz van Arizona’ in Zware Jongens Achter Tralies. Verder veel voetbal, onder meer de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup. Op RTL 8 meer Oprah, Dr. Phil en speelfilms.

Ook keren oude kijkcijferkanonnen terug, zoals Ursul de Geer met 't Is Hier Wéér Fantasties (RTL 4). De hoop is dat Jack Spijkerman zijn VARA-tijden kan laten herleven met het nieuwe programma Wat vindt Nederland? (RTL 4), een ‘speelse strijd’ tussen twee teams over de mening van ‘de Nederlander’. Zijn er helemaal geen nieuwe gezichten dan? Jawel. Hockeyinternational Taeke Taekema is de nieuwe presentator van Wannahaves(RTL 7).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden