RecensieDecemberdagen

Met hun warme, swingende spel maken de actrices er in Decemberdagen een charmant en roerend feestje van ★★★☆☆

Ondanks ingrediënten als weemoed en nostalgie is het geen zware voorstelling.

Karin Veraart
Decemberdagen door Rudolphi Producties en het Bijlmer Parktheater.
 Beeld Ben van Duin
Decemberdagen door Rudolphi Producties en het Bijlmer Parktheater.Beeld Ben van Duin

De kerstboom optuigen, dat is nou precies zo’n werkje waarbij je net kunt doen alsof je heel druk bezig bent met ballen en lichtjes, terwijl je intussen de pijnlijkste onderwerpen aansnijdt. Moeder Ivy is daar goed in, maar ook haar dochters Hanna en Philomena kunnen er wat van. Al snel na aanvang van Decemberdagen voel je dat dit weleens ongemakkelijke feestdagen zouden kunnen worden.

De vloer staat vol met dozen, want er is nog iets gaande: Ivy gaat verhuizen en haar dochters helpen met inpakken en opruimen. Een recept voor weemoed en nostalgie, ook al omdat ze net hun vader en echtgenoot hebben verloren. In iedere kast of kist huist wel een herinnering.

Maar ondanks deze ingrediënten is Decemberdagen, geschreven door Esther Duysker (met input van actrice Helen Kamperveen en regisseur Jette Derlagen), geen zware voorstelling, integendeel. Er is weliswaar sprake van oud zeer en grote geheimen, maar hier staat een sterk trio dat uiteindelijk met humor en liefde de obstakels tegemoet treedt. Wel of niet terug naar Suriname (en waarom), wel of niet uit de kast komen, wat bewaar je van het verleden en wat doe je weg – het zijn zo van die kwesties.

Herkenbaar voor een groot deel, en in die zin soms ook wel een beetje voorspelbaar, maar Helen Kamperveen, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Noah Blindenburg maken er door hun warme, swingende spel, dans en zang een charmant en roerend feestje van, perfect voor donkere dagen.

Decemberdagen

Theater

★★★☆☆

Door Rudolphi Producties & Bijlmer Parktheater. Regie: Jette Derlagen. Tekst: Esther Duysker i.s.m. Helen Kamperveen en Jette Derlagen.

14/10, Bijlmer Parktheater, Amsterdam. Tournee t/m 7/12.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden