AchtergrondFotograaf en kunstenaar Luuk Smits

Met hout, metaal, bakstenen en touw maakt kunstenaar en fotograaf Luuk Smits ‘sculpturale monumenten’

Kunstenaar Luuk Smits bouwt fraaie straatsculpturen met afvalmateriaal – en kijkt wat er vervolgens gebeurt.

De basis voor het project waren voor Luuk Smits zijn wandelingen door Rotterdam.  Beeld Luuk Smits
De basis voor het project waren voor Luuk Smits zijn wandelingen door Rotterdam.Beeld Luuk Smits

Bij het vluchtige en tegelijk krachtige werk van fotograaf en kunstenaar Luuk Smits kregen we, met alle respect, flashbacks naar kamperen in Frankrijk of bezoeken aan het strand, waar kinderen graag monumenten voor de eeuwigheid achterlaten, of, in ieder geval, tot de volgende vloed. Smits begon in april 2020 met zijn nieuwste project, dat komende zomer tot een nieuw boek moet leiden, met de titel Container.

Basis voor het project waren, zoals zo vaak in een kunstenaarsleven, wandelingen door de stad. Rotterdam, in dit geval, waar Smits achtergelaten materiaal begon te verzamelen. Met dit zogenaamd waardeloze spul – hout, metaal, bakstenen, touw, plastic – begon hij te bouwen aan wat hij ‘sculpturale monumenten’ noemt.

De ene keer is zijn hand zichtbaarder dan de andere; bij sommige van zijn krachtige assemblages hoef je er maar een zaaltje in het Stedelijk Museum Amsterdam omheen te denken en een door een curator geschreven bordje, of zelfs maar een ‘Zonder titel, gemengde materialen, 2020’ en je ziet welke verwarring hier kan ontstaan. Smits werkt, voor de duidelijkheid, ook binnen muren van gevestigde organisaties.

Hij liet zijn beelden of interventies niet aan hun lot over, maar bezocht ze keer op keer. Soms waren ze verdwenen, of vernield. Dan werden ze weer opgebouwd, alsof de kunstenaar het niet eens was met deze gang van zaken. Maar ook alsof hij niet bij de pakken wilde neerzitten.

Beelden uit Container. Beeld Luuk Smits
Beelden uit Container.Beeld Luuk Smits

Luuk Smits

Luuk Smits (1986) is een in Rotterdam werkende kunstenaar en fotograaf die, naar eigen zeggen, altijd bezig is met het scheppen van nieuwe manieren om naar landelijke en stedelijke omgevingen te kijken. Hij studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Zijn werk was eerder te zien op Foam Photo Town, BredaPhoto en het Rotterdam Photo Festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden