Tv-recensieEmma Curvers

Met Hoogvliegers bindt de NPO dapper de strijd aan met de streaminggoden

null Beeld

Ja, sommige scènes zijn onbeholpen, maar op andere momenten giert wel degelijk het Top Gun-testosteron rond bij onze eigenste publieke omroep.

Emma Curvers

Het is Tom Cruise op zijn Tom Cruisigst: de acteur (57) keert komende zomer terug in Top Gun: Maverick. Ja, 34 jaar na Top Gun heeft de captain nog steeds geen promotie gemaakt, en ja, hij voert nog steeds onverantwoorde egostunts uit met gillend duur overheidsmaterieel. Of er weer halfnaakt gebeachvolleybald gaat worden is niet bekend, maar ik sluit niets uit.

Toevallig valt dit meest overbodige vervolg aller overbodige vervolgen samen met onze eigen Top Gun-serie: Hoogvliegers. Wat de Amerikanen konden, kunnen wij ook, heeft de luchtmacht gedacht: de film uit 1986 leidde tot een vervijfvoudiging van de aanmeldingen voor de pilotenopleiding. Onze krijgsmacht heeft al jaren een personeelstekort en sloeg de handen ineen met de EO – in Hoogvliegers dus geen weggemoffelde missies in Irak of soldaten met PTSS.

Dat is niet per se erg, zo lang je de militaire academie beschouwt als decor voor een coming-of-agedrama. De samenwerking levert misschien wat nieuwe aanwas op voor de luchtmacht, maar hoe dan ook iets nieuws voor de lineaire tv-kijker.

Meer spektakel, vooral: regisseur Bobby Boermans (Mocro Maffia) kon dankzij de samenwerking de lucht in, wat toch vrij uniek is, op de staatstelevisie. Zie met je budget van 3,5 miljoen euro maar eens op te boksen tegen een eindeloos aantal slicke streamingseries met budgetten ter grootte van ons bnp.

Still uit de EO-serie Hoogvliegers Beeld EO
Still uit de EO-serie HoogvliegersBeeld EO

Als onze eigen Maverick is daar probleemjongere en piloot in opleiding Rutger (Josha Stradowski), er is zijn liederlijke wingman Guus (Soy Kroon) en Leyla (Sinem Kavus), die wat romantische spanning in de snelkookpan stopt. Rutger heeft natuurlijk een kort lontje en moeite met autoriteit, maar hij krijgt van de luchtmacht en de EO een tweede (en derde en vierde) kans.

Niet alles aan de eerste afleveringen is gelukt. Zo is er binnen de academie een nogal eendimensionale tegenstander voor onze helden opgetrokken. De roodharige Dennis, die altijd gemeen grijnst en, nou ja, gewoon lukraak tegenstand biedt aan onze helden. De motivatie zit in een net niet lekker uitgewerkte scène: Dennis vraagt Guus mee voor een biertje, want Guus is de zoon van de Commandant der Strijdkrachten. Guus verslijt Dennis daarop voor gay en dus zint Dennis op wraak, ofzo. Deze Guus hangt later ineens aan een gevel om ongemerkt in de meidenzaal te komen, maar heeft – heel gek – niet gezien dat er pal voor het raam een appèl is op de binnenplaats.

Die onbeholpen scènes en de soundtrack vol muffe rockdeuntjes uit de stockmuziekbieb daargelaten: Hoogvliegers is in de actie meeslepend. In de spannendere tweede aflevering (die al te zien is via NPO Start) dringt Rutgers’ jeugdtrauma zich op een filmische manier op, als hij zich in een centrifuge door een G-kracht-test moet slaan. Als hij daarop tijdens zijn eerste solovlucht (zonder toestemming, natuurlijk) op een Russisch vliegtuig afkoerst dat het Nederlandse luchtruim is binnengedrongen, giert in Hoogvliegers dan toch dat Top Gun-testosteron rond.

Hier worden onbeschaamd spierballen geflext, als Cruise op het strand, op onze eigenste NPO. Daarmee scoorde de EO zaterdagavond, na kijkcijferhit Wie is de Mol?, toch maar mooi 1,1 miljoen kijkers. Hoogvliegers overtuigt nog niet helemaal, maar die kleine rebel in zijn vliegtuigje tegen de grootmacht, het omroepje dat dapper brult tegen de streaminggoden: dat is een strijd die ik wil zien.

Hoogvliegers

Drama

★★★☆☆

Een serie van Errol Nayci

Regie Bobby Boermans

Met Josha Stradowski, Soy Kroon en Sinem Kavus

Te zien op NPO 1 en NPO Start +

Aanvullingen en verbeteringen

In een eerder versie van deze column werd een scène niet helemaal goed beschreven. Hierboven leest u de juiste versie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden