GamesDiscovery Tour: Ancient Greece

Met Herodotus op een digitale roadtrip langs de oude Grieken

Assassin’s Creed Odyssey. Beeld Ubisoft
Assassin’s Creed Odyssey.Beeld Ubisoft

De makers van Assassin’s Creed steken veel werk in het nauwgezet nabootsen van de historische setting waarin de games afspelen. Maar hoe beleef je die schitterende reconstructies als je niet kunt of wilt spelen? Dan is er de ontdekkingstour.

Als iemand een bezoeker zou moeten rondleiden door een museum gewijd aan het oude Griekenland, wie zou dan een betere gids zijn dan Herodotus? Dat treft: de ‘vader van de geschiedschrijving’ is een van de figuren die een bezoeker kan aanklampen in de Discovery Tour: Ancient Greece. Dat is een virtuele roadtrip langs honderden historische locaties, personages en objecten uit de game Assassin’s Creed Odyssey.

Veel van het monnikenwerk dat ontwerpers in hun games steken krijgt niet de aandacht die het verdient, constateerde de Franse gamesuitgever Ubisoft twee jaar geleden. De speler neemt of krijgt meestal niet de kans om eens uitgebreid rond te kijken; hij moet zich belagers van het lijf houden, klimmen en klauteren.

Assassin’s Creed Odyssey. Beeld Ubisoft
Assassin’s Creed Odyssey.Beeld Ubisoft

Daarom brachten de Fransen vorig jaar een Discovery Tour uit voor Assassin’s Creed Origins, de voorloper van Odyssey uit 2017, waarin de held een samenzwering in het oude Egypte ontmaskert. Vrijwel alle game-elementen zijn uit het spel gesloopt om ongestoord rondsnuffelen mogelijk te maken. Gamers en niet-gamers kunnen de bibliotheek van Alexandrië vóór de brand bekijken, of een Egyptisch huishouden binnenlopen en een praatje aanknopen.

Ook van Assassin’s Creed Odyssey heeft Ubisoft een virtuele tour laten maken. Er zijn bezoeken mogelijk aan reconstructies van de Akropolis en de agora, het Erechtheion, de tempel van Apollo in Delphi en het theater aldaar, en het stadion van Olympia. Maar er zijn ook inkijkjes in het dagelijks leven, in de politieke en religieuze mores, de beeldende kunst, alsook in de Griekse oorlogsvoering, krijgskunst en mythen. De verklarende teksten gaan niet erg diep, maar het resultaat is een fraaie kruising tussen openluchtmuseum, expositiecatalogus en diorama.

Assassin’s Creed Odyssey. Beeld Ubisoft
Assassin’s Creed Odyssey.Beeld Ubisoft

Historische werkelijkheden

Odyssey is de elfde aflevering in een reeks avonturengames die sinds 2007 is verschenen. Elke Assassin’s Creed speelt zich af tegen een historische achtergrond, van het relatief recente Victoriaanse tijdperk (tweede helft 19de eeuw) tot het einde van het Ptolemeïsche rijk (Egypte, 46 jaar voor het begin van de christelijke jaartelling). Met Odyssey gaat de serie verder terug in de tijd dan ooit: de gamer loopt rond in het Griekenland van het begin van de Peloponnesische Oorlog, in 431 voor Christus.

Ubisoft gaat er prat op dat de Assassin’s Creed-games de speler onderdompelen in een wereld die de historische werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert als het gaat om landschappen, architectuur, decors en andere aankleding. Toen de Notre-Dame in Parijs vijf maanden geleden bij een brand zwaar beschadigd raakte, liet Ubisoft gamers een week lang gratis een versie downloaden van Unity, de Assassin’s Creed-titel uit 2014 die zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie. De kathedraal is daarin een van de plekken die gamers bezoeken.

In Unity is de Notre-Dame tot in de kleinste details nagebootst. Dat vergde twee jaar, zo verklapte level artist Caroline Miousse vijf jaar geleden aan webmagazine The Verge. Dat is lang, voor een enkele locatie, maar over de echte kathedraal deden de Fransen langer: 182 jaar, nadat ze de eerste stenen hadden gelegd in 1163. Dankzij de gratis game kan iedereen de Notre-Dame virtueel bewonderen, tot het monument weer is hersteld.

Assassin’s Creed Odyssey. Beeld Ubisoft
Assassin’s Creed Odyssey.Beeld Ubisoft

Orakels en legenden

Er is een groep belangstellenden die de jongste Discovery Tour enthousiast heeft begroet. Dat zijn geleerden die onder hashtag #ACademicOdyssey debatteren over het historische gehalte van de game. Zo constateert de Britse archeoloog Mark Waters dat de game ten onrechte koperbronnen situeert in Euboea (Evia), een eiland in de Egeïsche Zee. Vakgenoten signaleren dat de oude Grieken in Odyssey verdacht veel Nieuwgrieks spreken en dat veel daken plat zijn, terwijl de meeste gebouwen destijds puntdaken hadden.

Niet alles in Odyssey is historisch verantwoord: de personages kruisen het pad van mythologische figuren zoals Medusa en de Minotaurus. ‘We hebben een historische roadtrip afgelegd’, grapte de Britse geleerde en gamer Kate Cook op Twitter na een avondje Odyssey , ‘de lynx, de eenhoorn en ik (Kassandra).’ In dat opzicht is Herodotus écht de ideale gids. De Griekse ‘vader van de geschiedschrijving’ lardeerde zijn befaamde Historiën ook met dromen, wonderen, orakels en legenden. Zoals hij het zelf verwoordde: ‘Ik ben gebonden om te vertellen wat mij is verteld, maar niet in alle gevallen om het te geloven.’

Discovery Tour: Ancient Greece is een gratis download voor wie Assassin’s Creed Odyssey al heeft gekocht voor PlayStation 4 of Xbox One. Voor pc is er een vrijstaande versie verkrijgbaar (19,99 euro).

Geen pc of spelcomputer? Op het YouTube-kanaal van Ubisoft UK zijn filmpjes van dertig tours te bekijken.

Assassin’s Creed Odyssey. Beeld Ubisoft
Assassin’s Creed Odyssey.Beeld Ubisoft

Torens beklimmen

Een vast spelelement in de Assassin’s Creed-games is een hoge toren die spelers moeten beklimmen om verborgen gebieden te kunnen ontdekken. Het mechanisme is gekopieerd in andere Ubisoft-titels, zoals Watch Dogs en Far Cry, maar ook overgenomen door concurrenten. Dit tot chagrijn van veel gamers. Bedenker Patrick Désilet van Ubisoft trok vorige maand het boetekleed aan: ‘Dat je nu eerst torens moet beklimmen voor je verder kunt in een game – sorry, dat is mijn fout.’ Désilet liet in het midden of de torens in volgende games worden geschrapt.

Assassin’s Creed Odyssey. Beeld Ubisoft
Assassin’s Creed Odyssey.Beeld Ubisoft
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden