TV-RECENSIEJULIEN ALTHUISIUS

Met heel veel goede wil kun je TV Toppers zien als Zomergasten voor mensen die Zomergasten haten

. Beeld .
.Beeld .
Julien Althuisius

Kijk, u gaat dan misschien niet op vakantie, maar daar staat wel tegenover dat u lekker de hele zomer Nederlandse televisie kunt blijven kijken. En hoewel veel zenders doen alsof het een doodgewone zomer is en dus de herhaling ongegeneerd inzetten (met als dieptepunt de beslissing van RTL de hoogbejaarde serie Gooische vrouwen op de plek van talkshow Beau te programmeren, wat getuigt van een pijnlijk gebrek aan ideeën, realiteitszin en achting voor de kijker), is er hier en daar nog wel wat nieuws te zien. Zo begon zaterdagavond TV Toppers, een zesdelige reeks waarin Anita Witzier steeds twee gasten ontvangt, die ieder vijf televisiefragmenten uit zeventig jaar publieke omroep meenemen. Het idee is dat de gasten uit ongeveer dezelfde hoek komen, maar van verschillende generaties zijn. Daarom zaten zaterdag Albert Verlinde en acteur en presentator Buddy Vedder in een studio die het midden hield tussen een wachtkamer van een plastisch chirurg met verzamelwoede en een tot leven gekomen en weer vermoord filiaal van Xenos.

Eerst kwam de carrière van Albert Verlinde langs in vogelvlucht. Vond-ie leuk (‘Leuk om te zien dit’). Daarna die van Buddy Vedder. Vond-ie ook leuk (‘Wat tof om te zien’). Het eerste fragment was van Albert Verlinde, uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?. De serie was de reden dat Verlinde, vertelde hij na het fragment, van musical was gaan houden. Buddy, 25, had vanzelfsprekend geen enkel idee bij Hamelen. Zijn belangrijkste televisieherinnering was het Junior Songfestival en dus was zijn eerste fragment een liedje van Tess, die met Stupid in 2005 de Nederlandse hitlijsten haalde. Jaja.

Met ontzettend veel goede wil en een paar glazen wijn op, zou je kunnen beweren dat TV Toppers een soort Zomergasten is voor mensen die Zomergasten haten. Er zijn televisiefragmenten en gasten die daar iets persoonlijks mee hebben, maar veel dieper dan een korte introductie bij het fragment gaan de gesprekken niet. Op het moment dat de beschouwingen wel enige schijn van verdieping lijken te krijgen (of daartoe uitnodigen), wordt die ambitie in de kiem gesmoord door te schakelen naar ‘de huiskamer’. Daar zitten natuurlijk vier bekende Nederlanders (Soundos El Ahmadi, Richard Groenendijk, Noortje Veldhuizen en Glodi Lugungu), die ook weer hun mening mogen geven over de zojuist vertoonde fragmenten. Historici zullen zich nog generaties lang het hoofd breken over het waarom.

Er kwamen nog fragmenten langs van onder meer Dagboek van een herdershond (Albert), Vijf jaar later met Chantal Janzen (Buddy) en een stukje waarin Jos Brink koningin Juliana een bos bloemen gaf, wat tot de vanzelfsprekende vraag leidde met wie van het koninklijk huis de mensen in de huiskamer wel een avondje zouden willen stappen. Groenendijk koos Máxima, El Ahmadi ook. Veldhuizen zou ‘sowieso met Alexia gaan drinken’. En Lugungu met Barack Obama. Goed zo. Volgende week zijn Gerard Joling en Marlijn Weerdenburg te gast. Ik kan niet wachten.

Albert Verlinde (links) en Buddy Vedder in de eerste aflevering van TV Toppers. Beeld
Albert Verlinde (links) en Buddy Vedder in de eerste aflevering van TV Toppers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden