Tv-recensiePaul Onkenhout

Met haar vragen was weinig mis, maar een makkelijke avond had Janine Abbring in deze eerste Zomergasten bepaald niet

De eerste aflevering van Zomergasten, met als gast Romana Vrede en presentator Janine Abbring. Beeld
De eerste aflevering van Zomergasten, met als gast Romana Vrede en presentator Janine Abbring.
Paul Onkenhout

Zomergasten (sedert 1988) is weer begonnen. Actrice Romana Vrede mocht zondagavond als eerste, Janine Abbring was evenals vorig jaar de presentator. Het zal niemand zijn ontgaan, ook vakantiegangers en barbecueënd volk niet, want de voorpubliciteit is elke keer weer overweldigend.

Dat is begrijpelijk. Maar weinig tv-programma’s zijn na dertig jaar nog zo vitaal (zoek op Twitter maar eens op #zomergasten) als de ‘grande dame van de publieke omroep’, zoals de VPRO haar eigen programma met WC Eend-achtige allure noemt.

De aankondiging van een gast (Louis van Gaal) bracht een paar weken geleden op social media een ware schokgolf teweeg. Ook zondag werd er weer als een malle getwitterd over de uitzending.

Dat was niet zo vreemd, want de opening van het seizoen was ongemakkelijk en schuurde aan alle kanten. Abbring en Vrede cirkelden drie uur lang onwennig langs elkaar heen en probeerden elkaar tevergeefs te vinden.

Kortom, een fenomeen, Zomergasten, en een recensie waard.

Ook de Volkskrant zal traditiegetrouw elke aflevering recenseren, op papier en online. Deze gewoonte van veel media kwam ter sprake in een van de interviews die presentator Abbring de afgelopen weken gaf, op Nu.nl.

Abbring maakte een autoritje met verslaggever Chris Helt. Ze zei dat ze de komende weken ‘weg zal blijven’ van alle meningen over Zomergasten. Heel verstandig. Vol verbazing vertelde ze dat ze vorig jaar had gemerkt dat élke aflevering werd gerecenseerd.

Helt: ‘Waarom is dat?’

Abbring, met luide stem en in opperste verbazing haar schouders ophalend: ‘Geen idee!’

Een soort traditie, noemde ze het daarna. ‘En ze letten op je houding en je kleding en de vragen die je stelt.’

In gesprek met Romana Vrede zat Abbring er zondag in hetzelfde decor als vorig jaar (die caravan) aanvankelijk wat nerveus bij. Ze droeg een blauwe jurk met een Japanse (?) print, waarschijnlijk bloemetjes. Met haar vragen was weinig mis.

Een makkelijke avond was het desondanks niet voor Abbring. Vrede is een actrice. Ik probeer zoveel mogelijk mezelf te zijn, zei ze. Abbring, terecht wantrouwig, reageerde alert, met de vraag of ze vanavond geen zomergast zou spélen.

Vrede, gehaast: ‘Nee, nee, nee.’

Dat klonk overtuigend, maar met een actrice weet je het maar nooit. Groot, aanwezig en meeslepend wil ze zijn als actrice, zei Vrede. Groot en aanwezig was ze zeker op het dak van de VPRO-caravan, meeslepend lang niet altijd als ze sprak over het geloof, de film Jesus Christ Superstar (‘Judas in de bijbel is een grote zak’), Zwarte Piet, schaamte, haar verleden als Jehova-getuige en de stad waar ze opgroeide (Rotterdam). De rode draad was Charlie, haar 15-jarige autistische en verstandelijke beperkte zoon die bij elke gelegenheid ter sprake kwam.

Soepel verliep het interview niet, integendeel. Halverwege vonden de twee vrouwen het zelfs tijd voor een tussentijdse evaluatie. Zo meta zie je het zelden, in Zomergasten. En zo ongemakkelijk evenmin.

Vrede morrelde uitdagend aan de opzet van het programma. Ze wilde geen interview, maar een gesprek. Ook Abbring moest ‘iets delen’, vond ze.

Vrede, onmiddellijk nadat een fragment uit The crying game was getoond: ‘Wat vind jij van deze film?’ Na een ander fragment en aan het einde (‘Ben je blij dat Zomergasten weer is begonnen?’) deed ze het nog een keer. Werkelijk geïnteresseerd in het antwoord van Abbring leek ze niet. Het was eerder een trucje om even het heft in handen te nemen en de aandacht van zichzelf af te leiden.

Ik ben heel erg dominant, maar ook heel erg kwetsbaar, had ze eerder gezegd. Abbring dacht een gat in haar pantser te ontdekken, maar op haar vraag of ze dit wilde verduidelijken zei Vrede dat ze kwetsbaar was omdat ze toegaf dat ze dominant was. Meer niet. Zo’n interview/gesprek was het.

Abbring gaf zich over, een keuze had ze niet. Met lichte wanhoop probeerde ze er het beste van te maken. Het kwam niet als een verrassing dat ze aan het eind een te grote slok van haar cocktail nam. Cheers babe, zei Romana Vrede.

Volgende week Louis van Gaal. Zin in.

V’s televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Haro Kraak en Frank Heinen. Deze week vervangt Paul Onkenhout Frank Heinen.

Dit zijn alle Zomergasten van dit jaar

Na de aftrap van Zomergasten met Romana Vrede komen de volgende gasten nog aan bod.

Janine Abbring was de eerste presentator in de geschiedenis van Zomergasten die nauwelijks kritiek kreeg. ‘We moeten nog even kijken hoe dat het tweede seizoen gaat’, vertelde ze in dit interview. ‘Op televisie ben je het ene moment fantastisch en het andere moment vinden ze je shit. Kijk naar Humberto Tan. Televisie is lelijk hoor, het kan zo omslaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden