recensiedansfestival Schrit_tmache

Met haar extreem vloeiende choreografieën op dansfestival Schrit_tmacher is Yin Yue een veelbelovende nieuwe stem ★★★☆☆

Het is verbluffend hoe de armen van de dansers alle kanten op golven.

Mirjam van der Linden
null Beeld Choreografe Yin Yue
Beeld Choreografe Yin Yue

The Edge of 30 Degrees door YY Dance Company. Choreografie: Yin Yue. 15/3, Fabrik Stahlbau Strang, Aken. Schrit_tmacher: t/m 14/4.

Schrit_tmacher is hét internationale dansfestival van het zuiden, vijf weken lang vanuit Heerlen en de Duitse grensstad Aken. Net als bij het bekendere Holland Dance Festival in Den Haag ligt de focus op de zeggingskracht en virtuositeit van het bewegende lichaam. Te conceptuele dans vind je er niet, niet voor niets is de ondertitel ‘just dance’.

Waar Heerlen aftrapte met de Zuid-Afrikaanse Dada Masilo, befaamd om haar radicale bewerkingen van balletklassiekers, begon Aken met de Chinese, in New York gevestigde jonge choreograaf Yin Yue. Drie wereldpremières presenteert zij, in een oude staalfabriek. Centrale thema: tijd.

Stone and Kisses voor alle zes de dansers is geïnspireerd op ideeën van natuurkundige Carlo Rovelli over het wegcijferen van de dimensie tijd. Een intrigerend uitgangspunt, maar de choreografie komt weinig verder dan het mengen van veel beweging en totale stilstand, van scènes die afwisselend sferen van toen en nu oproepen. Interessanter zijn The Time Followed, waarin Yin Yue en een collega met verkleefde lichamen hun vriendschap verbeelden, en vooral Citizen, wederom voor de hele groep.

Daarin is de hectiek van onze tijd omgezet in een non-stopbewegingsflow met daarbinnen mooi verschuivende combinaties. Soepele pofbroeken en zachte sokken echoën de dansstijl, die extreem vloeiend en sensueel is. Armen zijn de eye-catchers. Ze golven alle kanten op (vooral Yin Yue verbluft) en lijken uit schouderkommen te willen wegvliegen. Met de ontspanning van tai-chi, maar ook de acrobatie, snelheid en sierlijke lijnvoering uit Chinese folklore, is Yin Yue een veelbelovende nieuwe stem in de lange traditie van de moderne dans.

null Beeld YY Dance Company
Beeld YY Dance Company

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden