Met Golden Globe heeft Verhoeven eindelijk grote Amerikaanse filmprijs te pakken

Elle, de eerste Franse film van Paul Verhoeven, heeft afgelopen nacht twee Golden Globes gewonnen in Los Angeles. Met zijn eerste Globe in de hand bedankte de 78-jarige regisseur het Hollywood-publiek: 'Thanks for being so open minded.' En hij voegde er aan toe: 'Hoeveel keren in mijn leven ben ik niet afgeserveerd, zowel hier als in Holland. Het is dan heel leuk om eindelijk een keer iets te krijgen.'

Paul Verhoeven met Isabelle Huppert. Beeld reuters
Paul Verhoeven met Isabelle Huppert.Beeld reuters

Een paar weken nadat met de bekendmaking van de longlist duidelijk was geworden dat Elle niet in aanmerking zou komen voor een Oscarnominatie in de categorie 'Beste buitenlandse film' (de nominaties worden op 24 januari bekendgemaakt) heeft Verhoeven dan eindelijk een grote Amerikaanse filmprijs in handen - 36 jaar nadat hij in 1980 al een keer was genomineerd voor Soldaat van Oranje.

De andere winnaar van Elle was hoofdrolspeelster Isabelle Huppert, door Verhoeven uitbundig geprezen als 'voor 80 procent verantwoordelijk voor het succes van de film'. De nominatie van de Franse actrice in de doorgaans Engelstalige acteercategorie was al een verrassing, haar winst een sensatie. In haar categorie won ze van Amy Adams, Jessica Chastain en Natalie Portman. Ze dankte de jury dat ze 'als Franse actrice kan winnen met een film van een Nederlandse regisseur hier in de Verenigde Staten.' De winst van Elle was dubbel verrassend, omdat ze het dit jaar moest opnemen tegen een film als Toni Erdmann, die algemeen werd gezien als de grote kanshebber en een paar weken terug al de European Film Award voor beste Europese film won.

Elle veel speelser en gedurfder dan concurrentie

Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort. Lees hier de recensie.

Regisseur Paul Verhoeven en actrice Isabelle Huppert. Beeld afp
Regisseur Paul Verhoeven en actrice Isabelle Huppert.Beeld afp

La La Land

De Globes, uitgedeeld door de redelijk obscure Hollywood Foreign Press Association, hebben de overdreven reputatie dat ze de Oscars voorspellen. Lastig vol te houden, al was het maar omdat de Globes niet alleen deels een televisieprijzenfestival is, maar vooral omdat ze speelfilms opdelen in de genres 'drama' en 'musical/comedy'. In deze laatste categorie won La la land in alle categorieën waarvoor ze genomineerd was: beste film, beste actrice (Emma Stone), beste acteur (Ryan Gosling), beste regie en scenario (biede voor Damien Chazelle); met in totaal zeven Globes was La la land de grote winnaar van de avond. Moonlight (in Nederland voor het eerst te zien op het Rotterdamse filmfestival eind deze maand) won de Globe voor beste drama.

De winst van Elle kan belangrijk zijn voor de Oscarrace, waar de leden van de Academy nog tot komende vrijdag hebben om te stemmen. Mogelijk maakt Huppert ook een kans voor de beste actricenominatie en zou Elle in het rijtje bestefilm-kanshebbers kunnen komen, dat sinds een paar jaar uit maximaal tien titels kan bestaan.

Ryan Gosling en Emma Stone, hoofdrolspelers in La La Land. Beeld afp
Ryan Gosling en Emma Stone, hoofdrolspelers in La La Land.Beeld afp

Diversiteit

De belangrijkste televisieprijzen gingen naar The Crown (voor beste drama), Atlanta (beste Musical/comedy) en The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (beste miniserie of televisiefilm). Diversiteit was een belangrijk thema van de avond, een jaar nadat Hollywood er van langs kreeg.

De avond, het laatste grote Hollywoodmoment voor de inauguratie van 20 januari, stond verder in het teken van de aanstaande president, al hield gastheer Jimmy Fallon het redelijk a-politiek. 'Laten we er een feest van maken', zei Fallon, die in een van zijn weinige politieke grappen de Globes een van de laatste plekken noemde waar de 'popular vote' werd gerespecteerd. Hoogtepunt van Fallon was een van tevoren opgenomen musical act, waarin de openingsscène van La La Land dunnetjes werd overgedaan. Daarin spelen de genomineerden van de avond de rol van automobilist in het eeuwig vastzittende verkeer van Los Angeles.

Gastheer Jimmy Fallon. Beeld epa
Gastheer Jimmy Fallon.Beeld epa

Politiek vuurwerk

Het politieke vuurwerk kwam van actrice Meryl Streep die de Cecil B. DeMille Award voor haar hele oeuvre in ontvangst nam. Streep, actief in de campagne om Hillary Clinton het Witte Huis in te helpen, gebruikte haar dankwoord om Trump aan te vallen, hoewel zijn naam niet een keer genoemd werd. 'Het instinct om mensen te vernederen door iemand in een publieke functie, met zo veel macht, dringt door in het leven van alle mensen, omdat het een vorm van toestemming is voor dergelijk gedrag. Gebrek aan respect nodigt gebrek aan respect uit, geweld roept geweld op.' Ze begon haar speech met de opmerking dat de aanwezigen bij de Golden Globes, georganiseerd door de Hollywood Foreign Press, tot de meest aangevallen segmenten van de Amerikaanse samenleving behoren: 'Think about it: Hollywood, foreigners and the press.' Ze wees erop dat Hollywood een plek is waar mensen uit alle windstreken samenkomen. En als je die eruit gooit 'dan hou je niet veel meer over dan football en mixed martial arts'.

Zien: sneer naar Trump en triomf voor Verhoeven

Meryl Streep haalt in een politieke speech uit naar Trump, Ryan Gosling prijst zijn echtgenote en twee Golden Globes voor Paul Verhoevens Elle. De Golden Globes in vijf momenten.

Streep beschreef in haar speech de scène die het afgelopen jaar 'haar hart brak': het moment dat de persoon 'die gevraagd is plaats te nemen op de meest gerespecteerde zetel van het land' de spot dreef met een gehandicapte journalist. Dit leidde tot een oproep om de journalistiek hoog in het vaandel te houden, om 'elk schandaal voor het voetlicht te brengen'. En wat kan een acteur ondertussen doen? Ze haalde de onlangs overleden Carrie Fisher aan: 'Neem je gebroken hart, en maak er kunst van.'

The New York Times belde na de speech met Donald Trump, die Streep afdeed als een 'Hillary lover'. Hij meldde dat hij niet naar de Globes had gekeken, maar dat het hem niet verbaasde dat hij onder vuur lag van de 'liberal movie people'. In het interview ontkende Trump dat hij de spot had gedreven met de gehandicapte journalist in kwestie, Serge F. Kovalevski van de Times. Verder meldde Trump dat hij de inauguratie met vertrouwen tegemoet zou zien, met een ruime opkomst van 'beroemdheden' en 'filmsterren'. 'Alle galajurken in Washington zijn uitverkocht', aldus Trump.

Meryl Streep tijdens haar speech. Beeld epa
Meryl Streep tijdens haar speech.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden