De week in boekenLeesapp

Met een nieuwe app moet het makkelijk worden boeken te lezen op je telefoon

Wilma de Rek
null Beeld Getty
Beeld Getty

Maar er gebeurden deze week heus ook wel andere dingen. Zo werd dinsdag de testversie van een nieuwe app ‘live gezet’ die Immer heet en speciaal is ontwikkeld voor het lezen van boeken op de telefoon. De app is bedacht door de Utrechtse schrijver en gamejournalist Niels ’t Hooft. Het was hem opgevallen dat zijn eigen ­roman De Verdwijners (2013) er als e-book zo fletserig uitzag, en hij vroeg zich af of je een boek digitaal niet wat spannender zou kunnen presenteren. Ook commercieel leek hem dat interessant; al jaren is sprake van ontlezing, terwijl de tijd die mensen op hun mobiel doorbrengen alleen maar groeit. De slogan van Immer luidt: ‘Geeft lezen weer een plek in je leven’.

Voor boeken bestonden natuurlijk al prima apps, bijvoorbeeld van iBooks of Kobo, maar die zijn niet speciaal ontwikkeld voor de telefoon. Het eerste wat opvalt aan Immer zijn de blije begroetingsteksten. ‘Hallo lezer!’, kreeg ik dinsdag. ‘Goed dat je er bent. Het is dinsdag 13 oktober, een goede middag voor een leessessie.’ Woensdag was het ‘Welkom terug, Wilma! Goed dat je er weer bent. Het is woensdag 14 oktober, een prima middag voor een boek’ en donderdag waren we echt kleffe vriendjes: ‘Een fijne middag om je onder te dompelen in een verhaal’.

Ik verheug me op de eerste slapeloze nacht; vermoedelijk komt uit mijn mobieltje dan een gespierde Immerboy gekropen die mijn schouders masseert, kamillethee zet en met zachte stem gaat voorlezen. Verder valt de presentatie van de teksten op: ­romans worden opgedeeld in hapklare brokjes die stukje voor stukje aan de lezer worden gepresenteerd. Ook kun je een passend muziekje uitkiezen, door titels swipen en leesdoelen instellen. Of de geoefende lezer hierop zit te wachten is de vraag, maar ik kan me voorstellen dat de app mensen aan het lezen krijgt die dat nu nauwelijks doen, bijvoorbeeld al die jongeren over wie iedereen zich weer heel druk maakt sinds Arjen Lubach er een item aan wijdde.

Toevallig eveneens dinsdag riep de Leescoalitie, ondersteund door instellingen ‘uit het veld van onderwijs, cultuur en jeugd­gezondheid’ die luisteren naar mismoedig stemmende namen als PO-raad, VO-raad, Laks of SLO, de politiek op een ‘ambitieus Leesoffensief’ te starten. Er moet een ‘actief en inclusief’ leesbeleid komen waarin ‘leesplezier een essentiële rol vervult’. De aanbieders van het offensief hadden een symbolische noodklok meegenomen alsmede een lange lijst aanbevelingen. ‘Alle jongeren verplicht aan de Immer-app inclusief een stapel gratis e-boeken en dus een flinke dot subsidie voor deze sympathieke start-up’ stond daar niet bij. Maar wat niet is, kan komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden