Met een jonger brein terug van de Costa del Sol

De zomervakantie is begonnen en tienduizenden Nederlanders trekken er met hun draagbare spelcomputer op uit. Ze kunnen kiezen voor hersenloos vertier of de kans aangrijpen hun geest op de slijpsteen te leggen....

Blondes Have More Fun zong Rod Stewart een kwart geleden. Maar op het partyschip Pure Liner in Amsterdam hadden twintig blondines vorige week weinig reden tot lachen. In een wedstrijd om wie het hoogste IQ heeft, werden ze genadeloos ingemaakt door twintig slimmere brunettes.

Als meetlat werd het computerspel Meer Brain Training gebruikt, een vervolg op Brain Traning van de Japanse spellenmaker Nintendo. Beide spellen voor de DS, Nintendo’s draagbare spelcomputer, bundelen een aantal geheugen–, reken– en observatietesten. De uitslag geeft de ‘hersenleeftijd’ van de speler weer, zegt de Japanse professor Ryuta Kawashima, bedenker van deze hersengymnastiek.

Twintig jaar is de perfecte score, omdat volgens Kawashima de ontwikkeling van het brein op die leeftijd stopt. Zijn spellen, die eerder in boekvorm verschenen, houden de grijze massa jong en lenig.

Hoewel het wetenschappelijk bewijs voor die stelling ontbreekt, zijn van de originele Brain Training in Europa meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.

‘Er worden nog steeds 40 duizend stuks per week van verkocht. Dat is absoluut uitzonderlijk voor zo’n spel’, zegt woordvoerster Bianca Stirnweis van Nintendo Benelux. Alleen de hondensimulator Nintendogs komt er wat aantallen betreft bij in de buurt. Bijna elke vierde koper van een Nintendo DS schaft Brain Training aan.

Het vervolg komt net op tijd voor de miljoenen Nederlanders die de komende twee maanden op vakantie gaan en een draagbare spelcomputer meeslepen – hetzij om minderjarig kroost op de achterbank te pacificeren dan wel om het wachten op een verlaat vliegtuig, op de veerboot of op het overdrijven van een regenbui te verzachten.

Voor de DS is een reeks van breinspellen verschenen. Nintendo bracht naast de originele en de nieuwe Brain Training ook Big Brain Academy uit. Uitgever 505Games kwam met drie – iets zwakker uitgevoerde – varianten, The Professor’s Brain Trainer Logic, The Professor’s Brain Trainer Memory en Mind Storm. Ubisoft introduceerdeMind Quiz: Your Brain Coach, dat niet al te gunstige recensies kreeg van twee grootste Amerikaanse gameswebsites. ‘Nadat ik het spel een week had gespeeld kreeg ik migraine’, klaagt Jack De Vries op IGN.com.

Ook voor de PlayStation Portable (PSP) zijn een aantal hersenkrakers verschenen. Ubisofts Mind Quiz voor Sony’s draagbare spelcomputer kreeg in de herfst een beter onthaal dan de versie die voor de DS werd ontwikkeld. Vorige week voegde uitgever Midway onder de titel Hot Brain een bundel puzzels aan toe die de intelligentie en de reactiesnelheid van de spelers testen. De opgaven vallen in vijf categorieën: logisch denken, onthouden, rekenen, taal (in het Engels) en concentratie. De puzzels, meldt Midway, zijn ontworpen om de activiteit en de temperatuur van het brein te verhogen. Hoe heter de hersenen, is de gedachte, hoe beter ze zijn.

Nintendo intussen heeft een troost voor de blondines die vorige week in Amsterdam verloren. Als boegbeeld voor zijn tweede Brain Trainingheeft het bedrijf Nicole Kidman ingehuurd. De Australische actrice werd geboren met rode krullen, maar staat op de publiciteitsfoto’s afgebeeld met lange, blonde lokken.

Portable vakantievermaak

Een greep uit nieuwe spellen voor de Nintendo DS en PSP van Sony:

De makers van Crush (PSP) moeten paddo’s hebben geslikt. Het is een van de hallucinerendste puzzelgames die de laatste jaren zijn verschenen. We spelen ene Danny die onder hypnose een op hol geslagen blokkendoos instapt. Door deze nieuwe wereld te pletten en uiteen te vouwen kan hij zijn weg uit complexe doolhoven vinden. Het steeds wisselen tussen tweedimensionaal en driedimensionaal perspectief is gekmakend, maar nooit saai. Aanrader voor de fans van Rubik’s Cube.

Rond een onaangenaam heerschap kun je een leuke game maken, zoals Nintendo aantoont met Wario: Master of Disguise (DS). De snoodaard Wario ontfutselt een illusionist met criminele bedoelingen een pratende toverstaf die zijn bezitter steeds wisselende gedaantes laat aannemen. Daarmee kan Wario een schat verzamelen, die over tal van kisten op een luxe cruiseschip zijn verborgen. Misdaad loont niet alleen, maar is ook crimineel lollig.

Clank is een robot, zoveel is duidelijk, Ratchet is een kruising tussen een kat en een vos met de lach van George Clooney. Samen jagen ze op de ontvoerders van het kleine meisje Luna, daarbij dwarsgezeten door een schare mechanische tegenstanders. De helden maken de vijand met de meest absurde wapens een kopje kleiner, zoals de mootator die opponenten in koeien verandert. Ratchet & Clank: Size Matters (PSP) is een doldrieste obstakel- en schietrace met twee uiterst aaibare helden.

Action Loop (DS) is een puzzel van onthutsende en fascinerende eenvoud. Een snoer magnetische knikkers rolt in cirkels langzaam om een putje af. Als een knikker in het gat belandt, is het spel uit. Dat kan de speler voorkomen door vanuit het midden knikkers op het snoer af te vuren. Komen er drie knikkers van dezelfde kleur op een rij te liggen, dan gaan ze in een rook op en wordt de ketting korter. Zei iemand daar Tetris?

De heldin uit Gurumin (PSP) is het soort meisje waarop Japanse tekenfilmmakers patent hebben: grote ogen en voor de duvel niet bang. Parin ontdekt een dorp vol vriendelijke monsters, dat door geesten wordt overvallen en geplunderd. Bewapend met een magische boor tracht Parin alle geesten te verslaan en het gestolen meubilair aan de monsters te retourneren. Ondanks de ogenschijnlijke ‘kinderachtige’ setting is het gesjor aan huisraad en tafels boeiend voor jong en oud.

Hij was al voetballer, tennisser, coureur en golfer – het kon niet lang duren of Super Mario zou zich ook aan het basketball vergrijpen. Binnen een mum van tijd ligt het speelveld bezaaid met bananen en schelpen die spelers laten struikelen en leiden bommen en bliksems tot chaotische taferelen. Je bedient de loodgieter en zijn vrienden vrijwel alleen met het pennetje op het aanraakscherm van de DS. Mario Slam Basketball (DS) heeft een nadeel: het gedoe rond het netje in Studio Sport verliest alle sjeu.

Disney – dat onlangs aankondigde zijn investeringen in games te willen verdrievoudigen – heeft voor Spectrobes (DS) goed gekeken naar Pokémon. Ook hier zet de speler wezentjes met elk hun eigen wapen of vaardigheid tegen vijanden in. Die spectrobes moeten eerst wel worden opgegraven en door een geluidscommando (in de microfoon van de DS) tot leven worden gewekt. Niet iets wat aan te raden is tijdens een nachtvlucht met slapende reizigers naar Minsk of Mexico-Stad.

Wario, de hoofdpersoon van enkele spellen voor Nintendo DS.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden