AlbumShe walks in beauty

Met een intens diepe expressie declameert Marianne Faithfull gedichten uit de Engelse Romantiek ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

Al sinds haar album Broken English (1979) geeft Marianne Faithfull (74) middels voordrachten en citaten blijk van haar liefde voor poëzie. Zo ontleende ze de titel van haar vorige album Negative Capability (2018) aan het werk van de Engelse dichter John Keats.

Keats levert drie teksten voor Faithfulls nieuwe, 22ste soloalbum, waarop de zangeres louter gedichten voordraagt van dichters als Wordsworth, Shelley en Lord Byron, kopstukken uit de Engelse Romantiek van de eerste helft van de 19de eeuw.

Faithfull zingt niet, maar declameert. Dat doet ze echter met zo’n intens diepe expressie dat je geen moment het idee hebt dat je naar iemand luistert die een tekst voorleest. Het lijkt wel alsof teksten als She Walks in Beauty van Lord Byron en Ode to a Nightingale van Keats zo diep in haar bewustzijn zaten, dat ze geen bundel hoefde in te zien.

Wat de zeggingskracht van de elf gedichten vergroot, is de weinig nadrukkelijke begeleiding, verzorgd door de Australische multi-instrumentalist Warren Ellis, die we vooral kennen als muzikale steun en toeverlaat van Nick Cave. Het geluid van fluitende vogeltjes, een heel voorzichtig strijkje, zoemende synths en dwarrelende pianonoten geven de voordracht een bijzondere, melancholieke dimensie.

Maar het is de poëzie die hier het diepst resoneert. Na meerdere beluisteringen krijgt het gesproken woord een muzikaliteit die steeds meer ontroert. Zeker als je beseft dat Faithfull haar album bijna niet had kunnen voltooien omdat ze midden in het opnameproces werd geveld door corona en drie weken op het randje van de dood balanceerde in het ziekenhuis.

Sommige stukken zijn tijdens haar herstel opgenomen. In bijvoorbeeld in Lord Byrons So, We’ll Go no More a Roving klinkt Faithfull daardoor nog kwetsbaarder.

Marianne Faithfull & Warren Ellis

She Walks in Beauty

Pop

★★★★☆

BMG

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden