Met deze chocolademuffins kun je vrijwel moeiteloos bij vele gezindten terecht

Volkskeuken

Volkskeuken

Begin maart hadden we de Nationale Week Zonder Vlees. Onze beroepscarnivoor Marcus Huibers begon die week in de Volkskeuken met een recept voor lamsschenkels. Dat kwam hem op een flink aantal boze mails te staan. Inmiddels zijn we een maand verder en is vegetarisch eten welbeschouwd peanuts voor de planeet.

De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (die bestaat, blijkbaar) heeft berekend dat in 2050 de dan toegestane broeikasuitstoot in Nederland geheel de lucht in wordt gejaagd door de veestapel. Voor een beetje klimaatneutraal eetpatroon moet volgens de raad de consumptie van dierlijke eiwitten fors omlaag. Dat betekent niet alleen minder biefstuk, worst en gehakt, maar ook minder kaas, melk, boter en eieren.

Pay-Uun Hiu

Laat nou komende zondag de Worldwide Vegan Bake Sale van de ‘food awareness organisatie’ Proveg beginnen. Ik had er nooit van gehoord, maar het is alweer de tiende editie. Het idee is een betere wereld te bakken door de laatste twee weken van april zo veel mogelijk veganistische taarten en koekjes te maken en te verkopen en het geld te doneren aan een goed doel. Als je niet bij een organisatie hoort die is geregistreerd met een ‘event’, mag je ook taartjes aan je vrienden en collega’s uitdelen.

Een welkome keukenhulp daarbij is Puur Zoet van blogger Mariette van Tuyl (Forte Culinair), een voor-elk-wat-wils bakboek met recepten zonder en met gluten, zonder en met lactose, voor vegans (zonder ei), voor vega’s (met ei), en zonder geraffineerde suiker. Haar benadering schuurt tegen de irritatiegrens aan, want iets is nooit gewoon lekker, maar ‘epic’ of ‘héél tof’ en snoepen heet ‘gezondigen’. Maar wil je slagroom van kokosmelk of lactosevrije cheesecake, dan moet je bij haar zijn. En met deze chocomuffins kun je vrijwel moeiteloos bij vele gezindten terecht.

Week de dadels 5 minuten in kokend water. Giet daarna af en pureer ze fijn met de courgette en yoghurt in de blender. Meng in een grote kom de droge ingrediënten en spatel het yoghurtmengsel erdoorheen tot alles goed is opgenomen. Doe de papieren vormpjes in de muffinbakvorm en vul ze tot tweederde. Leg er een nootje bovenop. Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde (180 graden) oven.

Foto Pay-Uun Hiu

Chocolademuffins

Tussendoortje, ca. 8 stuks

75 g dadels (ontpit)

100 g courgette, geraspt

100 g kokosyoghurt

150 g amandelmeel

1 theel. bakpoeder

3 eetl. cacaopoeder

6 eetl. geraspte kokos

snuf zout

8 hazelnootjes 

papieren muffinvormpjes

muffinbakvorm

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.