Recensie

Met de motor door virtuele modder: zo knap lastig is Monster Energy Supercross 4 ★★

Alle sporten zijn gelijk, maar sommige sporten zijn meer gelijk dan anderen. Waarom een game over 22 mannen op een motor moeilijker is dan een over 22 mannen op een voetbalveld: de les van Monster Energy Supercross 4.

Meters door de lucht zweven - dat lukt nog wel in Monster Energy Supercross 4. Maar zacht landen... Beeld Milestone
Meters door de lucht zweven - dat lukt nog wel in Monster Energy Supercross 4. Maar zacht landen...Beeld Milestone

Het fijne aan games is dat ze je het gevoel kunnen geven dat je iets weet te klaar te spelen wat je in werkelijkheid in geen duizend jaar zult beheersen. Dat geldt voor alle keren dat ik als soldaat aantreed in Call of Duty, als huurmoordenaar in Hitman 3 of als loodgieter in Super Mario 3D World.

Maar Monster Energy Supercross: The Official Videogame 4 leidt tot een tegenovergesteld besef: namelijk dat het in de werkelijke wereld een eitje moet zijn om een brullende motor van honderd kilogram of meer over een modderig parcours met zanderige heuvels te jagen. Het kán gewoon niet zo zijn dat motorcrossen in het echie moeilijker is. Want dat zou betekenen dat het onmogelijk is.

Sommige sporten, is de les na het spelen van (kortaf) Monster Energy Supercross 4, laten zich gemakkelijker ‘vergamen’ dan andere disciplines.

In Monster Energy Supercross 4 krioelen in een wedstrijd evenveel motorrijders over het scherm als bij een virtuele voetbalmatch in FIFA 21 op het veld: 22. Maar in een voetalsim draait alles om de bal die tussen die 22 spelers moet worden gekaatst: die bal valt ‘gemakkelijk’ te sturen.

De Supercross is een tak van motorsport die voornamelijk in de VS veel publiek trekt dat met zijn neus op iedere smak staat. Beeld Milestone
De Supercross is een tak van motorsport die voornamelijk in de VS veel publiek trekt dat met zijn neus op iedere smak staat.Beeld Milestone

In een motorsim moeten ontwikkelaars de fysieke ervaring van de besturing van een motor – de krachten op het stuur, de klappen die je achterste krijgt, het gewicht van de motor – overbrengen naar een afstandsbediening in de vorm van een dik vleugeltje met vijftien knoppen. Dat is een enorme opgave, en het is dus sowieso een prestatie dat Milestone daarin een heel eind komt. De Italianen maken liefst vier motorsims: naast Monster Energy Supercross zijn dat RIDE, MotoGP en MXGP.

Het probleem zit hem misschien meer in de sport zelf. De Monster Energy Supercross is een niche in de motorcross, toch al geen tak van sport gezegend met de aandacht van een groot publiek. Het grote verschil met de gewone motorcross is dat de supercross in een overdekt stadion wordt gehouden, in plaats van in de buitenlucht, op een aangelegd circuit.

Tijdens wedstrijden ploeteren 22 motorcrossers zich over een hindernisbaan met dubbel- en triple-heuvels, kombochten en ‘wasborden’ en maken daarbij indrukwekkende sprongen. Het publiek, anders dan bij een race in de open lucht, staat overal met zijn neus bovenop.

De supercross is een louter Amerikaanse aangelegenheid, wat het een niche in een niche maakt. Dat zal verklaren waarom ontwikkelaar Milestone geen enkele moeite doet om de sport noch de besturing van de motoren uit te leggen voor nieuwelingen. De Italianen hebben vermoedelijk bedacht: we preken voor eigen parochie. Laat de heidenen het maar uitzoeken. Er is geen introductie die de novice bij de hand neemt. Voor de nieuweling is er wel de ‘compound’, een sectie waarin aspirant-motorcrossers vrij kunnen oefenen, zonder een finish of tegenstanders.

Dit is het overheersende beeld voor de gamer in Monster Energy Supercross 4: kluitjesvoetbal op wielen. Beeld Milestone
Dit is het overheersende beeld voor de gamer in Monster Energy Supercross 4: kluitjesvoetbal op wielen.Beeld Milestone

De liefhebbers van de supercross komen intussen volop aan hun trekken. Elke moer en bout, elk wiel, elke helm, elke butt patch en elk van de zeventien racelocaties is in detail opgenomen in Monster Energy Supercross 4. Je kunt ook je eigen parcoursen ontwerpen.

Je zou beelden uit de game, zeker gespeeld op de PlayStation 5 of een Xbox Series X, zo kunnen mixen door echte tv-verslagen. Niemand die iets zou opmerken, tot de coureur in beeld komt, altijd op de laatste plaats, die zelfs de simpelste tabletop niet over komt, laat staan dat hij de whoops, triple jump, over-under bridge en dragons back weet te slechten: jij, de gamer.

Daarbij komt dat de concurrentie, aangestuurd door de computer, feilloos over het parcours dendert en geen enkele moeite doet je te ontwijken als je weer eens ten val bent gekomen. Ook rijden als een van de kampioenen - Ryan Dungey, Chad Reed, Ken Roczen en Eli Tomac – biedt geen soelaas: met het stuur in jouw handen ontpoppen die zich als stuntelende brekebenen.

Kortom: Monster Energy Supercross 4 is een lovenswaardige poging om een uithoek van de motorcross na te bootsen. Maar alleen de gamers die er niet tegen opzien om een ziljoen keer op hun plaat te gaan, zullen deze worsteling in virtuele modder uitrijden.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 4 is uitgebracht voor de Xbox Series X|S, de PlayStation 4 en 5, Windows en Stadia

Voortmodderen, maar gelukkig wel overdekt: de supercross is een stadionsport. Beeld Milestone
Voortmodderen, maar gelukkig wel overdekt: de supercross is een stadionsport.Beeld Milestone
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden