Review

Met Arean op het podium heb je als publiek de jackpot

Kan Jenny Arean nog een theaterprogramma dragen? Nou, ze kan het nog. En hoe! Met Jenny Arean op het podium heb je als publiek nog steeds de jackpot. Hier staan Edith Piaf en Tante Leen in één persoon.

Jenny Arean tijdens het 5 mei-concert bij Koninklijk Theater Carre (2014). Beeld anp
Jenny Arean tijdens het 5 mei-concert bij Koninklijk Theater Carre (2014).Beeld anp

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Jenny Arean solo op het podium stond. Er waren wel wat kleinere musicalrollen en een fijne volkse rol op televisie in 't Schaep, maar de vraag was: Kan ze het nog? Kan Jenny Arean nog een theaterprogramma dragen? Nou, ze kan het nog. En hoe!

Marijn Brouwers, die eerder Frans Halsema een nieuw leven heeft bezorgd door zijn repertoire liefdevol te vertolken, vroeg Arean vriendelijk of ze zin had om samen een programma te maken, waarop zij gretig 'ja' heeft gezegd.

Frisse kleinkunstenaar

Met Jenny Arean op het podium heb je als publiek nog steeds de jackpot. Haar stem is nog even krachtig en opzwepend als in haar meest actieve jaren. Hier staan Edith Piaf en Tante Leen in één persoon, hoewel ze voor dit programma vooral de chansonkant benadrukt met oude en nieuwe teksten van oudgedienden als George Groot, Jan Boerstoel en Ivo de Wijs.

Behalve de, zonder uitzondering prachtige, liedjes worden we ook getrakteerd op een paar meer dan onbenullige dialoogjes over de hond van Brouwers. Om het oorlogsblokje (met de onverwoestbare Groot-teksten Joodse vrouw en Cimetière) rond te maken, vertelt Arean over de aankoop van Mein Kampf. Het verhaal bungelt er een beetje ongemakkelijk bij.

Brouwers verdient niet alleen een veer omdat hij Arean op het podium heeft teruggehaald. In dit theaterconcert bewijst hij zich weer als een frisse kleinkunstenaar met een scherp oog voor de traditie van het tekstschrijversambacht. Vooral Een Kleinzoon (George Groot/Peter van de Witte), waarin hij vertelt hoe zijn ouders reageerden op drie homoseksuele zonen, is zowel hilarisch als ontroerend. Daar lusten we nog veel meer van.

Jenny Arean & Marijn Brouwers

Theater. Jenny Arean & Marijn Brouwers. Regie: Ruut Weissman. 16/5, De Kleine Komedie Amsterdam. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden