Mensen

Het had iets aandoenlijks, hoe de televisie dinsdag als een Zamboni de tranen dweilde na de veldslag bij Den Haag....

In Tijd voor MAX, een middagbabbelprogramma over spierreuma en steunzolen, trad Ronald Plasterk aan. Zojuist weer ‘mens’ geworden, in plaats van ‘minister’ – hij mocht weer alles zeggen. De cabaretière Nilgün Yerli nodigde hem uit voor een optreden. Dat leek Plasterk leuk; hij wist ‘bijna zeker’ dat hij kon. Maar niet helemaal: hij moest in zijn agenda kijken. Die moest hij nog kopen. Tot maandag hielden medewerkers op het ministerie die bij, nu moest hij het zelf doen.

Meer particulier leed zat in De wereld draait door, waar de demissionaire mensen Jetta Klijnsma, Bert Koenders en wederom Plasterk waren aangeschoven – Bussemaker en Albayrak mochten uithuilen in NOVA.

Klijnsma had het moeilijk gehad: ze moest afscheid nemen van haar dienstauto met chauffeur Marcel. Klijnsma: ‘Hij heeft me voor de laatste keer naar huis gebracht. Dat was niet leuk. Ik had twee chauffeurs, en daar ga ik dus nooit meer wat mee doen.’

Bert Koenders keek recht in de camera, en sprak tot zijn knechten: ‘Hartelijk dank voor wat jullie hebben gedaan. Dat meen ik echt.’ Ook Plasterk had zijn emo-momentje gehad: hij had zijn chauffeur, ook Ronald geheten, uitgenodigd om na DWDD ‘een biertje te doen’.

Droeve dagen in Den Haag.

Voor het betere nabeschouwen moest je deze dagen trouwens toch al vooral bij DWDD zijn. Dat komt met name door die ene stamgast: Felix Rottenberg. Scherp en gedreven als altijd, zit de freelance hobbyist daar alvast een beetje te formeren. Maandag wees hij Femke Halsema aan als ideale premier. Priemend onderwierp hij dinsdag Koenders aan een verhoor over een sessie in het Torentje met Balkenende, Rouvoet, Van Middelkoop en ‘de gevaarlijke wolf Verhagen’. Daar was ‘iets vreselijks gebeurd’, aldus de scherprechter. Even later riep hij alle linkse partijen, waartoe hij ook maar even de Partij voor de Dieren rekende, op tot ‘een federatie van progressiviteit’. ‘Anders krijgen we rechts. Hard rechts’.

En passant benoemde hij Plasterk tot columnist, want hij kende hem als ‘een compacte, conceptueel denker’ die in een uur wel drie versies aanleverde. Naar verluidt heeft nrc.next nog een plekje vrij.

Rottenberg zei het met een bezetenheid die je heel goed zou kunnen uitleggen als passie en betrokkenheid. Maar op de achtergrond leek zich een verlangen te manifesteren in de mens Rottenberg. Naar een dienstauto met twee chauffeurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden