Tv-recensieNieuwsuur

Mensen die in 2000 zijn geboren, zijn baby’s – die liggen nog in de wieg

De fraaie reportagereeks ‘18 in 2018’ gaat over tien jongens en meisjes die in 2000 werden geboren en dit jaar 18 worden, of dat al zijn. Nieuwsuur slaat ons vijf dagen in het gezicht met het onweerlegbare feit dat het leven te snel gaat.

Beeld de Volkskrant

In mijn hoofd zullen mensen die in 1995 geboren zijn altijd 10 blijven. Ze zijn natuurlijk niet 10, eerder 22 of 23. Volwassen, de middelbare school al jaren achter de rug. Ze zijn mannen met baarden, sommigen worden misschien zelfs al een beetje kaal. Of ze zijn jonge vrouwen die ik misschien wel nakijk op straat. Maar het blijft op een of andere manier raar dat ze pas geboren werden toen ik al volop leefde. En nu zijn er dus blijkbaar ook mensen die, als ik Nieuwsuur tenminste moet geloven, in 2000 zijn geboren. 2000! Dat kan helemaal niet. 2000 was gisteren. Die mensen zijn baby’s, die liggen nog in de wieg.

Maar nee. Deze week slaat Nieuwsuur ons vijf dagen achter elkaar in het gezicht met de bevestiging van het onweerlegbare feit dat het leven te snel gaat. Dat de tijd, om met Gummbah te spreken, slecht vliegt. In de fraaie reportagereeks ‘18 in 2018’ volgt Nieuwsuur tien jongens en meisjes die in 2000 geboren werden en dit jaar 18 worden, of dat al zijn. Even voor de goede orde: 2000 was het jaar waarin Oranje vijf penalty’s miste tegen Italië tijdens het EK in eigen land; waarin Que Si, Que No uitkwam van Jody Bernal (dit weekend op Dutch Valley) en Bush ternauwernood de verkiezingen won van Al Gore.

In de eerste aflevering, maandag, stond de vraag centraal hoe deze 18-jarigen hun kansen op de arbeidsmarkt zagen. De 18-jarige Evert, een jongen uit Urk met een gezonde Hollandse blos op zijn gezonde Hollandse kop, toonde zich een fijn misantroop in de dop. Hij wilde later ‘visserman’ worden, ‘lekker op zee, geen last van andere mensen.’ Tienermoeder Gaby, die net haar havo-diploma had behaald, werkte nu bij Domino’s en verdiende 200 euro per maand. Ze was bang dat het financieel heel moeilijk voor haar ging worden. Ze keek naar haar baby in de wieg en vreesde dat ze later voor hem geen hippe sneakers kon kopen als hij naar school moest. Interessant was hoe de 18-jarigen op hun eigen generatie reflecteerden als egocentrisch en veel bezig met uiterlijk vertoon. Na afloop werd het item in de Nieuwsuur-studio geduid door een jonge onderzoeker met lang krullend haar en een snor die door presentator Eelco Bosch van Rosenthal met ‘u’ werd aangesproken.

Gisteravond was het onderwerp ‘sociale media’. Model Jet ervaarde het continue streven naar meer volgers als een druk. Evert had Facebook eruit gegooid, maar gebruikte SnapChat om gek te doen met zijn vrienden. Gaby voelde sinds haar zwangerschap niet meer de behoefte haar hele privéleven op Instagram te zetten. Maar de homoseksuele Carlo zag Instagram juist als de plek waar hij helemaal zichzelf kon zijn, waar hij ‘dingen kan zeggen die hij normaal gesproken niet zou zeggen.’ Zo had iedere 18-jarige een bijna radicaal verschillend perspectief op een onderwerp waarbij we geneigd zijn al die jongens en meisjes op één hoop te gooien.

In de uitzending van morgen zullen de tieners over seks en liefde praten. Ha, daar weten ze natuurlijk helemaal niets van. Toch?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden