Melkweg krijgt ‘beloning voor mismanagement’

‘Professionalisering’, ‘versterking van de regie’: koud een week geleden beloofde Carolien Gehrels, de Amsterdamse wethouder van Kunst en Cultuur, de gemeenteraad nog beterschap in het beheer van de hoofdstedelijke cultuurpaleizen....

Het geld is nodig omdat 1,8 miljoen euro aan kosten van de recente vergroting van de MAX-zaal in de Melkweg niet zijn gedekt. Intern is dat al jaren bekend, maar even zo lang als een hete aardappel vooruitgeschoven. Door gemeente-ambtenaren, die de Melkweg verzekerden: ‘Komt wel goed.’ En door de Melkweg, die al die tijd dacht: ‘Als zij het zeggen * ’

De raad reageerde buitengewoon ontstemd op Gehrels’ verzoek om een extra bijdrage. Zij voelde zich in haar hemd gezet. Zo was zij nog niet op de hoogte van de problemen tijdens het openingsfeest van de vergrote MAX-zaal in maart, dat veel raadsleden bijwoonden. Waarom, zo wilde VVD’er Ruud Nederveen weten, liet Gehrels dat gebeuren? Antwoord van de wethouder: in haar speech tijdens het feest had zij wel degelijk iets laten doorschemeren met de formulering: ‘Grote zaal, grote verantwoordelijkheid.’ Op dat moment, aldus Gehrels, kende zij de omvang van het probleem nog niet.

Omvang en urgentie van het Melkweg-probleem strekken verder dan de Melkweg zelf. Buurman de Stadsschouwburg bouwt een vlakke-vloerzaal, ook met gemeentegeld. Melkweg en schouwburg nemen beide deel aan de exploitatie van die zaal. Als de Melkweg omvalt, zit de schouwburg met een probleem. Het Parool meldde donderdag dat de bouw van de vlakke-vloerzaal nu al een tekort zou vertonen van 3,5 tot 5 miljoen euro. Schouwburgdirecteur Melle Daamen wilde geen commentaar geven.

Hoe nu verder met de Melkweg? Gehrels’ oplossing – de gemeente draagt 1,2 miljoen bij aan het MAX-tekort, de Melkweg zelf een kleine zes ton – is ‘een beloning voor mismanagement’, vindt CDA’er Maurice Limmen. Voorlopig krijgt de poptempel vijf ton om de zomer door te komen. Met ‘de intentie’ dat de Melkweg dat geld ooit terugbetaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden