Meldpunt Internet Discriminatie: haatzaaien tegen homo's vanuit geloof mag toch niet

Het Meldpunt Internet Discriminatie heeft excuses gemaakt voor zijn suggestie dat haatzaaien tegen homo's is toegestaan zolang dit uit naam van een geloof gebeurt. 'Een beoordelingsfout', zegt directeur Titus Visser van NL Confidential, de organisatie waartoe het MiND behoort.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

'Haatzaaien is haatzaaien en de wetgeving daarover is duidelijk', zegt hij over de klacht die woensdag bij het MiND binnenkwam. Daarin verwees een tot nu toe onbekend gebleven inzender naar een aantal reacties onder een nieuwsbericht op Bladna.nl. De website kondigde de oprichting van een vereniging voor homoseksuele mannen en vrouwen, biseksuelen en transgenders in Marokko aan.

Het artikel leidde tot positieve en negatieve reacties. Op Facebook werd teksten gezet als 'In de Islam moeten ze afgemaakt worden' en 'kop eraf das wat ze verdienen.' Het MiND zag echter geen reden actie te ondernemen.

De uitingen 'moeten gezien worden in de context van de geloofsovertuiging te noemen de Islam, wat juridisch gezien in veel gevallen het beledigende karakter wegneemt', aldus het meldpunt. Ook liet het aan de inzender van de klacht weten dat in de context van geloofsovertuiging in Nederland 'een grote mate van vrijheid van meningsuiting' bestaat.

'Onacceptabel'

'Oproepen tot geweld mag dus, als het maar gedaan wordt door moslims', concludeerde degene die naar het meldpunt was gestapt. Hij wendde zich tot The Post Online, waarna de nieuws- en opiniewebsite er een artikel van maakte. Het gevolg: het MiND werd bestookt met verzoeken om commentaar en de tweemans-Kamerfractie Bontes/Van Klaveren eiste opheldering van de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Van der Steur noemde de uitlatingen van het meldpunt onacceptabel, maar ziet vanwege de gemaakte excuses geen reden de subsidie meteen stop te zetten. De steun voor MiND dreigt de komende jaren te worden afgebouwd, ook al is een groep Kamerleden onder leiding van PvdA'er Marcouch in de bres gesprongen. Dat deed ook COC Nederland, al was dit voordat het meldpunt in de fout ging.

Een van de drie medewerkers, die samen jaarlijks zeshonderd meldingen van discriminatie op internet beoordelen, had volgens Visser 'een slechte dag'. Visser zegt zich nergens achter te willen verschuilen, al zit de wetgeving 'rond dit soort uitingen' volgens hem ingewikkeld in elkaar. 'Je hebt te maken met de vrijheid van meningsuiting en geloofsovertuiging, het is soms best complex. Maar het is bij een beoordeling nog nooit zo misgegaan als nu.'

Excuus

De aan de Tilburg University verbonden arabist Jan Jaap de Ruiter noemt de fout onbegrijpelijk. 'Dat je juist bij zo'n gevoelig onderwerp als homoseksualiteit en de islam in de fout gaat vind ik bizar. Ik geef toe, in de islamitische wereld willen weinig mensen van homo's weten. Maar dat geldt niet voor iedereen, kijk maar naar die vereniging in Marokko. Het lijkt me sterk dat dat geen moslims zijn.'

Het MiND heeft Facebook verzocht de reacties te verwijderen en zijn excuses gemaakt bij de inzender van de klacht. Visser: 'Die zijn aanvaard. Het was ook niet zijn bedoeling geweest ons aan de schandpaal te nagelen, heeft hij gezegd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden