Melanzane alla parmigiana

Vegetarisch zonder dat het opvalt

Ingrediënten

Olijfolie om te bakken
1 uitje, gesnipperd
1 literblik tomaten
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 grote aubergines
1 pond mozzarella (4 bolletjes)
takje tijm
1 ons versgeraspte parmezaan
bosje basilicum, gesnipperd
kruim van 4 verse witte boterhammen (keukenmachine)
In het kader van de 'vleesverlatersweek' bracht deze krant gisteren een reportage over de 'vegetarische slager' in Den Haag. Hier worden 'vleesvervangers' verkocht waar veel mensen enthousiast over zijn.

Dat is natuurlijk fijn. Een nadeel van 'kunstvlees' is dat het uitsluitend verkocht wordt in prefab-smaken: de consument kan het zelf niet naar wens op smaak brengen. Een ander nadeel is dat mijn kinderen en ik van dit kunstvlees behoorlijk ziek zijn geworden. Hoofdpijn, misselijk, ademnood. Waarschijnlijk zijn we allergisch voor lupine, een van de ingrediënten van het kunstvlees van de vegetarische slager. De meesten hebben nergens last van, maar ik zou zeggen: eet de eerste keer maar een klein hapje, en wacht af.

Iemand die geen vlees of minder vlees wil eten, heeft trouwens geen vleesvervangers nodig om lekker en gezond te eten. Integendeel, zou ik zeggen. Ik kan moeiteloos de hele week vegetarisch koken zonder dat iemand in mijn gezin het zelfs maar opmerkt. Melanzane alla parmigiana, bijvoorbeeld, een heerlijk Siciliaans ovengerecht van geroosterde aubergine, pittige tomatensaus en zacht smeltende kaas.

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter. Kwast ze aan beide kanten in met olie, bestrooi ze met zout en peper en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze een klein kwartier, of tot ze mooi bruin en gaar zijn. Laat ze afkoelen. Fruit intussen het uitje en de knoflook glazig in een plensje olie in een braadpan, hak de tomaten klein en gooi ze met hun sap erbij, plus de tijm en voldoende zout en zwarte peper. Breng aan de kook en laat een half uurtje zacht pruttelen. Leg, in een ondiepe ovenschaal, de vier grootste plakken aubergine naast elkaar. Verdeel over elke plek wat tomatensaus, strooi er wat basilicum over, leg daar een plak mozzarella op, en strooi er wat parmezaan over. Herhaal dit (met steeds kleinere plakken) tot alle plakken op zijn. Meng tot slot nog wat parmezaan door het brood­kruim, strooi dit over alles heen, bedruppel met wat olie en bak het geheel een half uur op 180 graden.

Groene sla en knapperig brood smaken er goed bij: alleen een verschrikkelijke veelvraat zou hier nog een stukje vlees bij verlangen. Een lamskoteletje misschien?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden