nieuwskunst

Melanie Bonajo vertegenwoordigt Nederland op de Biënnale van Venetië in 2021

Melanie Bonajo zal volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. Dat heeft het Mondriaan Fonds, die de inzending organiseert, donderdag bekendgemaakt.

Beeld uit de experimentele film Night Soil #2/ Economy of Love (2015) van Melanie Bonajo.
 Beeld Melanie Bonajo
Beeld uit de experimentele film Night Soil #2/ Economy of Love (2015) van Melanie Bonajo.Beeld Melanie Bonajo

Bonajo zal voor de Biënnale een film maken en die presenteren in de Chiesetta della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio, een ontwijde kerk uit de 13de eeuw, die wordt verhuurd voor tentoonstellingen en evenementen.

Vorige week liet Eelco van der Lingen, directeur van het fonds, weten in 2021 voor een keer geen gebruik te maken van de gebruikelijke locatie voor de Nederlandse aanwezigheid, het Rietveldpaviljoen in het Giardini park aan de rand van Venetië. Het paviljoen zal volgend jaar worden verhuurd aan Estland.

Anders was dit jaar ook de procedure om de inzending te bepalen. Bij de afgelopen edities werd de kunstenaar gekozen na een open inschrijving van kandidaten. Daarop was kritiek gekomen. Vorig jaar won het plan van directeur van Kunstmuseum Den Haag, Benno Tempel. Hij stelde een tentoonstelling voor met drie kunstenaars: Remy Jungerman, Iris Kensmil en Stanley Brouwn. Maar de weduwe van de in 2017 overleden Brouwn maakte bezwaar tegen de uitverkiezing van haar man. Brouwn was volgens haar principieel tegen groepstentoonstellingen. In een aangepast voorstel konden Jungerman en Kensmil toch tentoonstellen. Daarop tekenden zeven andere curatoren en kunstenaars, die met hun voorstellen de shortlist hadden gehaald, officieel protest aan.

Van der Lingen liet vorige week weten dat bij die laatste Biënnale ‘het meer over de procedure ging dan over het werk’. Reden waarom nu een internationale jury in stilte een longlist opstelde, daaruit een shortlist samenstelde, om uiteindelijk voor Bonajo te kiezen.

Melanie Bonajo: Cruising (2019).
 Beeld Melanie Bonajo
Melanie Bonajo: Cruising (2019).Beeld Melanie Bonajo

Melanie Bonajo (41) studeerde aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en volgde opleidingen in New York en aan de Rijksakademie in Amsterdam. Via fotografie ontwikkelde ze zich tot performancekunstenaar, ze maakte installaties, video’s en nu video-installaties. ‘De spirituele kunst van Melanie Bonajo heeft in Nederland school gemaakt’, schreef recensent Anna van Leeuwen in de Volkskrant. ‘Geen postdoctentoonstelling zonder arrangement van kamerplanten, geometrische figuren of sjamanistische verkleedpartijen.’

Beeld uit de video-installatie TouchMeTell van Melanie Bonajo (2019). Beeld Melanie Bonajo
Beeld uit de video-installatie TouchMeTell van Melanie Bonajo (2019).Beeld Melanie Bonajo
Melanie Bojano Beeld Melanie Bojano
Melanie BojanoBeeld Melanie Bojano
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden