Meisjes die hard knallen

Film Ist. A Girl & a Gun..

Pauline Kleijer

Kolkende lava, gretig vleesetende planten, kanonnen als enorme fallussymbolen. De Oostenrijkse filmmaker Gustav Deutsch windt er geen doekjes om: Film Ist. A Girl & a Gun draait om wellust met een zwart randje. Om Eros en Thanatos, de liefde en de dood.

Deutsch is een filmmaker zonder camera. Hij werkt met archiefbeelden, die hij zorgvuldig rangschikt en combineert tot een groter verhaal. Voor zijn nieuwste film, het vervolg op twee eerdere filminstallaties, haalde hij materiaal uit elf verschillende filmmusea, waaronder oude pornofilms uit de bibliotheek van het Kinsey-instituut voor seksonderzoek. De beelden uit voornamelijk zwijgende films worden met elkaar verbonden door teksten van Hesiodus, Sappho en Plato.

Dat lijkt hoogdravend, maar erg ingewikkeld is het eindresultaat niet. Deutsch ontleende de titel van zijn film aan een beroemde uitspraak van Jean-Luc Godard, ook toegeschreven aan D.W. Griffith: ‘Alles wat je nodig hebt voor een film, zijn een meisje en een pistool’.

Deutsch houdt het niet bij één meisje. Steeds meer vrouwen duiken op, steeds vaker zijn ze gedeeltelijk of geheel ontkleed, en een steeds groter onheil hangt hen boven het hoofd. De vrolijke knallen uit de beginscène, waarin de scherpschutter Annie Oakley haar kunsten vertoont, maken langzaam plaats voor grover geschut. Over oorlog gaat het, en over agressie, maar vooral over seks. Het voorlaatste beeld in de film is dat van een vagina, en daarmee is Deutsch’ obsessieve zoektocht aardig samengevat.

Met goed gekozen elektronische muziek is Film Ist. A Girl & a Gun een fraaie collage, waarbij het van de welwillendheid en het geduld van de kijker afhangt in hoeverre hij zich laat meeslepen. Op zijn best werkt de montage hypnotiserend, maar de aan elkaar geplakte fragmenten zijn niet altijd even boeiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden