Mein Blind Date mit dem Leben gaat in jolige overdrive

Ook het echte leven kan ontaarden in een idiote klucht, bewijst deze film over een blinde hotelbediende. Diep verstopt in deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film bevindt zich potentieel.

Berend Jan Bockting
Scène uit Mein Blind Date mit dem Leben. Beeld RV
Scène uit Mein Blind Date mit dem Leben.Beeld RV

Ook het echte leven kan ontaarden in een idiote klucht, bewijst deze verfilming van de gelijknamige memoires uit 2009 van Saliya Kahawatte, een nagenoeg blinde Duitser die zijn handicap opvallend lang wist te verzwijgen voor de managers van het vijfsterrenhotel waar hij werkte. Op zijn 15de kreeg deze Kahawatte, kind van een Duitse moeder en Sri Lankaanse vader, last van een aangeboren oogafwijking waardoor hij 95 procent van zijn gezichtsvermogen verloor. Alles oogt vanaf dat moment als een waas: het filmbeeld verschuift geregeld naar standje extreem onscherp om zijn aandoening te benadrukken.

Mein Blind Date mit dem Leben. Komedie. Regie: Marc Rothemund. Met: Kostja Ullmann, Anna Maria Muhe, Rouven Blessing, Uwe Preuss. 111 min., in 35 zalen.

Kahawatte wil graag zo normaal mogelijk leven: hij maakt zijn middelbare school af en meldt zich aan voor zijn droombaan, namelijk een training tot volwaardig medewerker van het beroemde en luxueuze vijfsterrenhotel Bayerischer Hof te München. Hij besluit te acteren dat hij gewoon kan zien, omdat hij meent dat zijn handicap hem vermoedelijk bij voorbaat kansloos maakt.

Vanaf dan gaat de film in de jolige overdrive en bestaat de crux van vrijwel elke scène uit een grap over Kahawattes verborgen aandoening. Per ongeluk negeert hij de uitgestoken hand van de manager die hem aanneemt, hij mist de geste van een hotelgast die wulps haar badjas afwerpt en hij snijdt zich aan de vleessnijmachine. Maar hij ontwikkelt zijn gehoor en geur tot superheldachtige dimensies. Omgeven door de harde muziek in een club, bijvoorbeeld, kan hij horen hoe een meisje verderop een vriendin vertelt dat ze best met Kahawatte naar bed zou willen. Ook is er hulp van een handjevol goeiige collega's, onder wie - aardige bijrol - een Afghaanse afwashulp die in Kabul nog gewoon chirurg was.

Slechts af en toe overstijgt blindheid de gimmick, in Mein Blind Date mit dem Leben. Als Kahawatte het voorzichtige geflirt ontgaat van een mooi boerenmeisje tijdens een etentje bijvoorbeeld, en de film zijn karakters zowaar even als mensen behandelt in plaats van vehikels voor een zich herhalende grap. Maar het is een uitzondering op de regel. Ergens diep verstopt in Mein Blind Date mit dem Leben bevindt zich potentieel, maar het blijft knap verborgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden