Megyn Kelly's boek is een terechte sensatie in de VS

Tv-journalist Megyn Kelly bond de strijd aan tegen het seksisme van Donald Trump en haar bazen bij Fox. Het boek dat ze erover schreef, is een sensatie in de VS. En terecht.

Megyn Kelly, voormalig topadvocaat, nu presentatrice bij Fox. Beeld HH
Megyn Kelly, voormalig topadvocaat, nu presentatrice bij Fox.Beeld HH

Megyn Kelly, als presentatrice van de dagelijkse nieuwsshow The Kelly File op het kabelnetwerk van mediaconcern Fox een beroemdheid, was op 6 augustus 2015 een van de drie moderatoren bij het televisiedebat tussen de tien Republikeinse kandidaten voor het presidentschap van de VS. Kelly confronteerde Donald Trump met uitspraken die hij over vrouwen had gedaan: 'U heeft vrouwen die u niet mag 'vette varkens', 'honden', 'slonzen' en 'weerzinwekkende beesten' genoemd'.

Toen Trump zich er met een grap van af wilde maken, citeerde Kelly nog meer seksistische uitlatingen en vroeg door: 'Spreekt hier het temperament uit van een man die we als president moeten kiezen? En wat is uw antwoord op de beschuldiging van Hillary Clinton, die waarschijnlijk de Democratische kandidaat wordt, dat u deel uitmaakt van de 'oorlog tegen vrouwen'?'

Non-fictie
Megyn Kelly
Settle for More
****
HarperCollins;
352 pagina's; € 21,31

Heksenjacht

Trump ontketende een heksenjacht tegen Megyn Kelly. Op CNN zei Trump de dag na het debat: 'Ze stelde belachelijke vragen en er kwam bloed uit haar ogen en bloed uit haar... weet ik waar. Naar mijn mening zat ze er helemaal naast en niet alleen naar mijn mening, maar ook naar die van honderdduizenden mensen op Twitter. Ze is een lichtgewicht. Ik trek me niks van haar aan.'

Het tegendeel was waar: Trump belde dagelijks met Roger Ailes, de baas van Fox, met het verzoek hem van Kelly te verlossen. Hij hitste zijn zeven miljoen Twittervolgers tegen haar op met meer dan honderd aan haar gewijde berichten. Het gevolg was dat Kelly met de dood werd bedreigd en dat zij en haar gezin enige tijd moesten worden bewaakt.

null Beeld
Beeld

Kelly (45) doet in haar autobiografie Settle for More even stijlvol als gedetailleerd verslag over de behandeling die haar als journalist ten deel viel door Trump en zijn aanhangers. Die voerden ook nog eens massaal actie tegen haar boek door het op Amazon.com af te kraken met één sterretje. Het mocht niet baten. Settle for More is een sensatie in de VS, die Kelly - goed voor 20 miljoen dollar per jaar bij Fox - nog rijker en beroemder maakt. En terecht.

Want behalve met het seksisme van Trump rekent Kelly in één moeite door af met de escapades van Fox-topman Roger Ailes, die haar belaagde met obscene praatjes en pogingen tot aanranding. Als gewezen topadvocaat beschrijft ze minutieus de dilemma's waarmee carrièrevrouwen te maken krijgen als hun bazen lichamelijke gunsten opeisen in ruil voor promotie. Kelly zelf diende een klacht in bij de personeelschef, ontweek Ailes zoveel mogelijk, maar maakte er verder geen werk van. Ze wilde haar baan niet verliezen en verkeerde in de veronderstelling dat zij de enige was die werd lastiggevallen. Pas toen een collega Ailes voor de rechter sleepte en duidelijk werd dat de baas talloze vrouwen terroriseerde, kwam ze in actie om Ailes de genadeklap toe te dienen.

Feministisch zelfbeklag

Kelly noemde haar boek Settle for More: neem alleen genoegen met meer. Naar klassiek Amerikaans recept wil ze haar levensloop inzetten als lichtend voorbeeld voor lezers en lezeressen. Schroef je ambitieniveau omhoog, zie persoonlijke tegenslag (in haar geval een jonggestorven vader) als een kans en verspil geen tijd aan feministisch zelfbeklag. Dit lijken adviezen uit een derderangs zelfhulpboek voor de carrièrevrouw. Gelukkig ontsnapt Kelly aan die valkuil door eerlijk te vertellen dat ze haar eigen motto lang niet altijd kan waarmaken. Zeker niet als moeder van drie kleine kinderen. Ze geeft ruiterlijk toe dat ze haar status als megaster vooral aan haar omgeving te danken heeft. Niet in de laatste plaats aan een liefhebbende man die zijn bedrijf verkocht om fijne romans te gaan schrijven en de kids van school te halen.

Lees ook: Presentatrice krijgt 20 miljoen schadevergoeding van Fox News na seksuele intimidatie

Voormalig Fox News-presentatrice Gretchen Carlson ontvangt 20 miljoen dollar als schadevergoeding voor langdurige seksuele intimidatie door haar baas Roger Ailes, de 76-jarige oud-CEO van Fox News en tevens de oprichter van de zender.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden