Megafusie spekt ook vele zakenbanken

De strijd om Telecom Italia is niet alleen een strijd tussen Deutsche Telecom en Olivetti. Het is ook een gevecht tussen een imposante rij zakenbanken....

Van onze verslaggever

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs leek deze boot te missen. Olivetti belaagde Telecom Italia. Beide partijen hadden een batterij zakenbanken ingehuurd als adviseurs. Goldman Sachs was daar niet bij. In de Londense City werd hierom aanvankelijk schamper gelachen.

Maar toen Deutsche Telecom zich in de arena meldde, bleek Goldman ineens de lachende derde. The Wall Street Journal rapporteerde dat de Amerikaanse zakenbank de grootste beloning kan binnenhalen die ooit voor advies in Duitsland is uitgekeerd, mits de overname van Telecom Italia door Deutsche Telecom doorgaat, natuurlijk.

Goldman Sachs is de enige adviseur voor Deutsche Telecom en kan met enkele weken werk tussen de 50 en 100 miljoen gulden verdienen. De adviseurs van Telecom Italia verdienen minstens zoveel, maar zij moeten de beloning met z'n vieren delen.

Goldman deed afgelopen week nog een andere slimme zet in de concurrentiestrijd met de andere banken. De bank kocht voor miljoenen dollars de belangrijkste telecomspecialisten weg bij concurrent Deutsche Bank. Deutsche Bank-analist James Golob werd door het persbureau Reuters vorig jaar uitgeroepen als de beste telecom-analist. Golob werk nu voor Goldman Sachs. De zakenbank meldde deze opmerkelijke transactie vlak nadat de bank bekend maakte dat het de adviseur is van Goldman Sachs.

De rij zakenbanken die op de een of andere manier betrokken is bij het telecom-gevecht is imposant. Voor Telecom Italia werken: Credit Suisse First Boston, JP Morgan, Warburg Dillon Read en Banca IMI SpA. Voor Olivetti werken Chase Manhattan, Donaldson Lufkin & Jenrette, Lehman Brothers en Mediobanca SpA. Het Duitse mobiele telefoniebedrijf Mannesman heeft de Deutsche Bank en Merrill Lynch ingehuurd. De Italiaanse overheid maakt gebruik van de diensten van Morgan Stanley Dean Witter & Co. Tenslotte krijgt Deutsche Telecom advies van Goldman Sachs.

Door deze grote betrokkenheid van praktisch alle internationale banken van naam is er één opmerkelijk slachtoffer van de megatransactie van 168 miljard gulden: de belegger. Persbureau Bloomberg maakte een rondje langs de grote zakenbanken om belggingsadvies over deze transactie. Veel beleggers zijn geïnteresseerd en vragen zich af welke aandelen ze juist nu moeten kopen of verkopen. Alle zakenbanken geven echter niet thuis.

Alle betrokken medewerkers zijn druk met de fusie. Vanwege deze betrokkenheid kunnen de zakenbanken geen advies geven aan beleggers. Bovendien ligt het gevaar van belangenverstrengeling op de loer. Het gevolg is wel dat veel klanten van deze grootste aandelenhandelaren ter wereld in het donker moeten tasten over de fusie.

Veel handelaren die voor miljarden aan fondsen beheren moeten uit de media halen hoe het ervoor staat met de fusie. Tegen Bloomberg klagen de handelaren dat ze al weken geen telecom-informatie hebben ontvangen. De zakenbanken zijn kennelijk te druk met het najagen van hun percentages voor de megadeal. Overigens zijn zij niet de enige profiteurs. Ook advocaten, pr-bureaus en evenementenorganisaties eten mee uit de telecom-ruif.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden