Meeste journalisten in Nederland hebben te maken met intimidatie en bedreiging

Steeds meer Nederlandse journalisten worden bij het uitoefenen van hun beroep geïntimideerd en bedreigd. Volgens een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft 61 procent van hen te maken met bedreigingen. Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken ondervroegen voor het onderzoek 638 journalisten.

Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zouden politie en justitie harder kunnen optreden tegen intimidatie. Beeld anp
Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zouden politie en justitie harder kunnen optreden tegen intimidatie.Beeld anp

Bijna de helft van hen zegt jaarlijks te maken te hebben met intimidaties, bij 22 procent gebeurt dit maandelijks en bij 7 procent zelfs wekelijks. Voor het overgrote deel (81 procent) gaat het om fysieke bedreigingen. Bijna een kwart van de journalisten ontvangt dreigementen via sociale media. De meeste journalisten zien in de praktijken een gevaar voor de persvrijheid.

Triest

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, maakt zich zorgen. 'Door de bedreigingen durven journalisten soms niet naar plekken te gaan waar maatschappelijke spanningen heersen en waar misstanden aan de orde zijn. Maar dat zijn juist de plekken waarvoor de journalistiek bestaat. Het publiek moet worden geïnformeerd over wat er gebeurt, opdat het weloverwogen politieke keuzes kan maken.' Volgens Bruning zouden politie en justitie harder kunnen optreden tegen intimidatie.

NOS-verslaggever Robert Bas kreeg meermaals te maken met bedreigingen bij demonstraties. Zo werd hij op de avond van de Turkse couppoging belaagd en zijn cameraman 'kreeg klappen en werd geschopt'. Bij een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord werd hij door de politie geadviseerd weg te gaan, nadat collega's al bedreigd waren. Hij gaat vaak met een persoonlijke beveiliger op pad. 'Het is triest dat we al die beveiliging nodig hebben. Ik wil geen embedded journalist worden, ik moet onafhankelijk mijn werk kunnen doen.'

Doodsbedreigingen

Ook journalist Max Joling zegt regelmatig bedreigd te worden. 'Vorige week nog dreigde een bedrijf met een klacht omdat ik weigerde te schrijven over een evenement.' Ook ontvangt hij doodsbedreigingen in reactie op kritische columns over de multiculturele samenleving op zijn website Almere Nieuws.

Ruud Bosgraaf van Amnesty International noemt de cijfers 'zorgwekkend'. Maar volgens hem zijn de problemen van Nederlandse journalisten van een andere orde dan die van hun collega's in het Midden-Oosten, Rusland of Afrika, waar journalisten vaak hun leven niet zeker zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden