de flexibele opiniemakerthomas hogeling

Meer waardering voor deze rubriek, graag

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: deze rubriek zou meer waardering moeten krijgen.

Thomas Hogeling

De besmettingscijfers en het weer laten het eindelijk toe, dus afgelopen zondag deed ik zoals het een opiniemaker betaamt: op het terras zitten in de hoop gesprekken op te vangen die mijn wereldbeeld bevestigen.

Ik hoor een jonge vrouw met een Limburgs accent aan een vriendin vertellen dat haar droomhuis in het buitenland staat, een hemelbed heeft en een balkon met een uitzicht. Wat voor uitzicht maakt niet uit, als je maar ver kan kijken. Ook rookt ze niet meer. Ze houdt het goed vol, op die ene avond na. Het Songfestival was geinig, maar ze heeft het niet helemaal afgekeken. Beide vrouwen vinden het lekker weer.

Daar heb ik dus geen reet aan. Teleurgesteld reken ik af.

Even twitteren dan maar. Daar lees ik dat mijn collega-opiniemaker Marianne Zwagerman meer geluk had. Op haar terras zat een man die zijn schoonmoeder had moeten begraven na een hersenbloeding, twee weken na haar Pfizer-prik. Wat een geluk, vaccinatiesceptici zoeken zich suf naar dit soort verhalen en bij Zwagerman komt er pardoes een voorbeeld naast haar zitten.

Dat inspireert. Met hernieuwde hoop keer ik terug naar het terras. Al snel strijkt naast me een echtpaar neer, gemiddelde mensen waar er veel van zijn. De man noemt de flexibele opiniemaker in de Volkskrant een ‘waanzinnig sterke rubriek.’ Hoe ik jongleer met feiten, opinie en ironie: ‘Ongeëvenaard.’ Als het aan hem ligt zou ik dagelijks op de voorpagina staan. De vrouw knikt instemmend: ‘Ik heb hem laatst gegoogled, hij is ook nog ’s heel knap, hij had zo model kunnen zijn.’ Mijn stukjes blijken dé reden dat ze een abonnement hebben. Omdat ik een zonnebril draag, beseffen ze niet dat hun idool naast ze zit.

Natuurlijk, het is maar één echtpaar. Maar het zegt wel iets. Zou deze rubriek niet veel meer waardering moeten krijgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden