MusicalrecensieEen leven samen

Meer originele verhaalelementen waren welkom geweest in de musical Een leven samen, maar de vertelwijze intrigeert ★★★☆☆

Binnen de prima cast springt Doris Baaten als de oude Ina eruit.

Joris Henquet
Doris Baaten als (de oude) Ina in ‘Een leven samen’. Beeld Annemieke van der Togt
Doris Baaten als (de oude) Ina in ‘Een leven samen’.Beeld Annemieke van der Togt

Anno 2020 zitten de oude Ina (Doris Baaten) en Julius (Alfred van den Heuvel) op ruime afstand van elkaar in hun fauteuil in het verzorgingstehuis. Ze worden er liefdevol verpleegd door personeel dat keurig een mondkapje draagt. Zowel Ina als Julius is aan het dementeren, waardoor ze steeds minder heldere momenten hebben. ‘Maar ze zijn beste vrienden’, zegt een verpleegkundige. ‘Ze kennen elkaar van vroeger, schijnt.’

Waar Ina en Julius elkaar van kennen, wordt uit de doeken gedaan in Een leven samen, een nieuwe Nederlandse musical met een fraaie tekst van Allard Blom en sfeervolle, jazzy pianomuziek van Ad van Dijk. In de jaren zeventig komen de avontuurlijke tekenaar Julius (Ara Halici) en de planmatige twintiger Ina (Alexandra Alphenaar) elkaar dagelijks tegen op het station. Er is duidelijk een klik. Steeds begint Julius aan Ina’s portret, maar nooit komt de tekening af. Ina moet haar trein halen, haar carrière roept en ze trouwt met een andere man.

De verhaallijn over een man en vrouw die elkaar mislopen in het leven, omdat zij voor de verkeerde kiest, is op zich doorsnee en meer originele elementen waren welkom geweest. Maar de vertelwijze intrigeert: in de musical lopen de jonge en oude versies van Julius en Ina door elkaar heen, ze spreken elkaar aan of zingen samen. Qua sfeer doet het soms denken aan het Amerikaanse gezinsdrama Fun Home: ook die musical gaat over de herinneringen van personages in verschillende leeftijden, met elegant meanderende muziek.

Binnen de prima cast springt Doris Baaten als de oude Ina eruit. Haar solo Het huis is mooi gespeeld en gezongen: Ina bouwde een huis met al haar herinneringen, maar nu raakt ze die langzaam kwijt.

Een leven samen

Musical

★★★☆☆

Door De Theater BV. Tekst Allard Blom, muziek Ad van Dijk, regie Martin Michel.

18/9, De Kom, Nieuwegein. Tournee t/m 5/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden